Tsargrad.tv: В Гърция и Черна гора властите организираха „лов“за свещеници под прикритието на коронавирусa

В Гърция и Черна гора властите започнаха истински „лов“ на духовници и енориаши. Борбата срещу разпространението на коронавирусната инфекция е основният мотив за задържането, но наистина ли  причината e пандемията?

В навечерието на 29 март в Черна гора полицията задържа свещеник и 11 енориаши. Инцидентът е станал по време на сутрешната литургия в манастирския комплекс Решевичи, съобщиха от Съюза на православните журналисти.

Уточнява се, че игуменът на манастира, отец Хризостом от Република Сърбия също е арестуван. Полицията обвини всички задържани в неспазване на санитарните норми за борба с коронавирус.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Подобна ситуация се случи вчера в Гърция. Там полицията арестува свещеник от Гръцката православна църква. Инцидентът е станал в едно от гръцките села на община Дирфис Месапия. Причината за задържането беше причастието на вярващи.

Арестът е настъпил веднага след жалба за откриването на храма, в която свещеникът общува с вярващите. Той беше обвинен в нарушаване на мерките, предприети за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Вчера бе съобщено, че предстоятелят на Руската православна църква Негово Светейшество Патриарх Кирил тази седмица ще започне редовно да извършва служби в Москва. Те ще се излъчват на живо за жителите на столицата по телевизията.

Отбелязва се, че богослужението ще се извършва в църквата без енориаши. Това се дължи на суровите мерки, въведени в Москва за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Коментар на АА

Противопоставянето между Църква и Държава по повод неизпълнението на мерки от кризисни щабове /има ги във всички страни/ не трябва да изненадва, нито в Гърция, нито в Черна гора, нито където и да е било другаде. Това че игуменът на манастира в Черна гора е сръбски гражданин не променя по никакъв начин факта, че той е нарушил мерки на светската власт.
Още по странно е, че самият руски патриарх забрани на енориаши да посещават църквите, свидетелство за което е службата без присъствие. Това явно не притеснява авторите на този материал решени на всяка цена да намерят нови поводи за критика.

* https://tsargrad.tv/news/v-grecii-i-chernogoriii-vlasti-ustroili-ohotu-na-svjashhennikov-pod-prikrytiem-koronavirusa_245143

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *