IES ENERGY BRIEF: Китай отказва петрола от руски компании, засегнати от американските санкции

By Sharon Cho and Serene Cheong on 3/17/2020, worldoil.com

Сингапур (Bloomberg) – Търговската част на китайска държавна рафинерия се отказа от суровия петрол на  руски енергиен гигант Роснефт/ Rosneft PJSC, чието дъщерно дружество е засегнато от американските санкции.

Sinochem International Oil (Сингапур) в понеделник потърси суров петрол за доставка в периода от май до юни, показва документацията на компанията, видяна от Bloomberg. Въпреки че Sinochem не каза защо е изключил Rosneft Oil Co. от търга, той уточнява, че доставките от руската компания, плюс нейните дъщерни дружества и свързани с нея фирми, няма да бъдат приети. Сингапурският отдел снабдява с барели рафинерията Quanzhou в източен Китай, управлявана от партньора й  Sinochem Group.

Пресслужбата на Sinochem не можа незабавно да коментира въпроса, по  имейл. Роснефт не беше веднага на разположение за коментар.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Китайската рафинерия върви с крачка напред от повечето си конкуренти, като избягва сделки с най-големия нефтен добивник  в Русия, въпреки че подобни сделки не са забранени. Мерките на президента на САЩ Доналд Тръмп бяха насочени към подразделение на Роснефт, наречено Rosneft Trading SA, като се твърди, че подкрепя венецуелския лидер Николас Мадуро и спомага за износа на суровина на Венецуела.

Има е и други случаи, когато американските санкции са насочени към част от компания, само за да може и основната компания да бъде засегната. В края на миналата година Cosco Dalian, част от китайския морски гигант China COSCO Shipping Corp. беше обект на атака от санкциите. За известно време търговците спряха да резервират други кораби на COSCO.

В тръжния документ Sinochem също така уточнява, че няма да приема товари от други санкционирани от САЩ държави като Иран, Сирия и Венецуела. Нито ще купува от Кюрдистан, където Роснефт има търговски интереси.

Пред време Роснефт заяви, че санкциите на САЩ са незаконни, че нейните операции във Венецуела са търговски, а не политически и че други международни компании, включително американски, работят там.

* https://www.worldoil.com/news/2020/3/17/china-refuses-oil-from-russian-companies-hit-by-us-sanctions?id=66983760

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *