АкцентСветът

Duma.bg: Руската „заплаха“

(Дез)информация/Анализи

САЩ получиха от Русия самолет с респиратори, оборудване, дезинфектанти, маски и очила за борба срещу коронавируса. Това е онази машина, за която президентът Тръмп вече бе казал, че е един „много-много голям самолет“ с медицинска помощ за страната му, договорен в последния му телефонен разговор с Путин. Дни по-късно Тръмп уточни, че става дума за предложено от Путин висококачествено медицинско оборудване, което Русия имала в излишък. Тръмп добави, че изобщо не го интересува как ще реагира пропагандата.

Имало е защо да се презастрахова, след като силно атлантическото германско издание „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ публикува коментар, който внушава, че путинова Русия е вредна с помощта си за свободна Америка. И трябва да бъде ефективно възпирана – т.е. наложителни са нови санкции срещу Русия, задето е дръзнала да помага на Америка.

Явно санкциите са наложителни, защото руските респиратори ще спасяват американските пациенти от либералната икономика, ще ги спасяват от вируса на непогрешимостта на капитализма и западната демокрация. Където недостигът на респиратори в стратегическия резерв явно се смята за благо, а излишъкът им – за вредна държавна намеса и планиране. С по-бързото стабилизиране на американците руското оборудване ще ускори възстановяването им от заблудите за изключителността на Америка и на либералните догми. С по-ранното засичане на вируса оборудването ще засича и пороците на свободния пазар със здравето (пък и не само с него). А с маските и очилата си Русия ще вземе да предпазва американците от евроатлантическите ценности и хаоса на оцеляването. 

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.

Както и да го погледнеш, свободата и демокрацията са застрашени. Но само санкциите срещу Русия няма да свършат работа. Наложително е още да се спретне нов импийчмънт на Тръмп вместо президентски избори. Какво по-добро доказателство за сговора му с Путин от този „много-много голям самолет с висококачествено оборудване“?!

Коментар на АА

На руски това се нарича „круговаяпорука“ в съвременното и значение взаимно прикриване в неблагопристойни дела на свързани лица. Партиен орган, който има история на получаване на материална и прочие подкрепа от руската държава, публикува пропаганден материал, който е спуснат от МИД на Москва, за да се хвали руската помощ за западните държави, в това число и за САЩ. След което материалът се превежда и усилва от медиите в Москва. И така се създава усещане в руската общественост че целия свят, поне Европа е отново задължена на добрата Русия.

Както вече стана ясно, САЩ са заплатили за „безкористното дарение“ със самолета на Кремъл, тоест елемент на помощ и дарение няма. Просто сделка. В най-добрия случай има добра воля. Що се отнася до Италия, се разрази скандал заради участието на ГРУ във военната мисия за оказване на помощ. Още по ясно стана, че мисията в Италия е организирано от крайно десни в Германия и Италия, които са на издръжка от Москва. Тоест има всички белези на спецоперация на руските спецслужби през проксита в Европа.

Проблемът изобщо не е в това, че Русия, както и Китай, както и всяка друга държава в този тежък момент оказват помощ някъде някому. Това е нормално и логично. Проблемът е в съотношението между размера на тази помощ и мащабите на съпътстваща пропаганда. И тогава се задават логичните въпроси – кое е първичното, и кое вторичното? Да не говорим че основния лозунг на тази хибридна кампания беше „докато Европа не помага, Русия се показа като истински приятел“.

За помощта трябва да разказва дарения, а не дарителя. Принцип.

Още по нелепо е когато тази помощ се обвързва пряко или непряко с отмяната на санкциите срещу Русия. Да не говорим, че на фона на случващото се в самата Русия понятието помощ навън звучи нелепо, дори престъпно, след като всички правителства в света имат първа отговорност и задължение да се грижат за своя народ.

* https://duma.bg/ruskata-zaplaha-n212427

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *