IES ENERGY BRIEF: 5 диаграми, които обясняват ценовата война в петрола между Саудитска Арабия и Русия досега

01.04.2020, cnbc.com

КЛЮЧОВИ ТОЧКИ

• Две от страните с най-голям добив на петрол в света – Саудитска Арабия и Русия, се очакват този месец драстично да увеличат добива си, след като в края на март изтече споразумение между ОПЕК и неговите съюзници за по-нисък  добив.

• От началото на 2020 г. цените на петрола паднаха повече от 60% на фона на коронавирусната криза и ценовата война, водена от Рияд и Москва.

• Загрижеността възникна от бъдещето на търсенето на петрол, защото от януари Китай се бори с вируса, към момента се отчита малко засилване,  но инфекциите се разпространиха по целия свят  и блокираха страните.

• Цените могат да продължат да падат, тъй като добивниците наводняват пазара с повишени нива на добив, които вероятно ще продължат „поне до юни“, каза Ravi Krishnaswamy пред CNBC.

Две от страните с най-голям добив на петрол в света – Саудитска Арабия и Русия, се очакват този месец драстично да увеличат добива си, след като в края на март изтече споразумение между ОПЕК и неговите съюзници за по-нисък  добив.

Страните от ОПЕК+ се обединиха, за да намалят доставките си на пазара на нивото от 2017 г., но не успяха да постигнат сделка миналия месец.

Figure 1 Промяна в нивата на добив на ОПЕК

Тогава, Рияд и Москва по отделно обявиха, че през април  ще наводнят пазара с петрол. Това, на фона на съсипаното търсене, поради глобалната пандемия откоронавируса, събори цените на петрола. За бенчмарките при суровия петрол цените паднаха до 18-годишните нива във вторник и с над 60% от началото на годината.

Ето как се разви войната за цените на петрола.

Още в средата на януари бъдещето на търсенето на петрол се постави под въпрос с разпространението на коронавируса, което предизвика затварянето на фабрики и отмяната на пътуванията в Китай. Тези опасения сега се засилиха – много страни са в карантина и въздушните пътувания до голяма степен са спрени в стремежа си да предотвратят инфекцията.

Figure 2 Промени в потреблението на суров петрол

И ОПЕК, и Американската администрация за енергийна информация (EIA)  намалиха своите прогнози за търсенето на петрол в докладите за март.

Съюзът, доминиран от Близкия изток, сега наблюдава нарастване на търсенето с 60 000 барела на ден, докато EIA очаква увеличение от 400 000 bpd. Първоначално той очакваше ръст от над 1 милион bpd през януари.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Тъй като се появиха опасения за въздействието на коронавируса, се заговори за спешна среща между ОПЕК и неговите съюзници за стабилизиране на пазара, но през февруари се проведе среща само на Съвместният технически комитет. Въпреки че официално препоръча да удължи доброволното съкращение на добива до края на годината, в докладите се казва, че най-важният в ОПЕК – Саудитска Арабия, обмисля съкращения с 1 милион bpd.

Противопоставянето Саудитска Арабия-Русия

Цените се понижиха, след като Русия отказа да одобри предложението на ОПЕК да намали добива с допълнителни 1,5 милиона bpd, освен 1,7 милиона bpd, договорени през декември`19, без доброволните намаления.

Саудитска Арабия отговори, като предложи отстъпки за петрола си и обяви, че ще увеличи добива си, което на 9 март доведе както WTI, така и Brent до най-лошите им дни след 1991 г., което от своя страна предизвика разпродажба на глобалните пазари.

Според анализатори, Русия може да е предприела действията, за да се насочи към САЩ. „Това е Саудитска Арабия срещу Русия, а Русия срещу САЩ. Мисля, че точно това е „, каза  заместник-председателят на IHS Markit  Dan Yergin.

Американският шистов петрол беше неудържим на картата на енергийния пазар, като добива през 2018 г. надмина както Рияд, така и Москва. Пазарният му дял продължава да се покачва и възлиза на около 15% към ноември 2019 г., според изчисленията на CNBC въз основа на данните на EIA.

Figure 3 Дялове на Русия, Саудитска Арабия и САЩ

Но тази най-висока позиция е застрашена, тъй като американските компании, добиващи петрол се борят за оцеляване в резултат на ценовата война.

„Ако продължим там, където сме с тези ниски цени, ще видим голям спад в добива на петрол в САЩ“, каза Yergin тази седмица. „Вече няма да е номер едно.“

Увеличаване на добива

Саудитска Арабия потенциално би могла да претендира за първото място. Държавната компания Saudi Aramco заяви в изявление миналия месец, че ще осигури през април 12,3 милиона bpd суров нефт. Това е близо 2 милиона bpd повече от приблизителна оценка за март, според данните на Refinitiv Eikon.

Figure 4 Равнища на добив на Саудитска Арабия

Русия и Обединените арабски емирства също посочиха, че биха могли да увеличат добива, а други страни, които имат капацитет да изпомпват повече барели, вероятно ще го направят, заяви Рави Кришнасвами, старши вицепрезидент на Frost & Sullivan’s Asia Pacific industrial practice.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че страната му може да увеличи добива си с 200 000 bpd до 300 000 bpd в краткосрочен план, и 500 000 bpd в дългосрочен план. Добивът на Русия през февруари е около 11,3 милиона bpd.

ОАЕ заяви, че ще изпомпва повече от 4 милиона bpd, което е близо 1 милион bpd над оценките за март.

Повишените нива на добив биха могли да продължат „поне до юни“, защото тогава следва да има среща на OPEC+, каза Krishnaswamy, като призна, че засега няма „признаци“, че срещата ще се състои. Преговорите или сътрудничеството между Вашингтон и Москва може също да не дадат резултат, добави той.

На въпроса какво би било необходимо, за да се върнат страните на масата за преговори, Krishnaswamy  каза, че търсенето, добивът и капацитетът за съхранение са трите фактора, които трябва да се наблюдават.

Засега обаче, той прогнозира, че цените ще продължат да се плъзгат. „Има много голям шанс цената на петрола да продължи да пада … дори до нива от $ 10 (за WTI)“, каза той и добави, че „никой не знае“, колко ниско може да стигне. „Просто ще падне по-далеч, защото реалността е, че може да падне по-нататък. $ 15, $ 13, $ 10 … Мисля, че това е числото, което може да видим.

* https://www.cnbc.com/2020/04/01/5-charts-that-explain-the-saudi-arabia-russia-oil-price-war-so-far.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *