Regnum.ru: 80% от руските жители все по-малко излизат

(Дез)информация/Анализи

Коронавирусът принуди 80% от жителите на Русия да се откажат от разходки по улиците или поне да ги намалят. Делът на такива граждани се е удвоил само за няколко дни, резултатите са от проучването на «ВЦИОМ-Спутник».

Така на 26 март само 40% от анкетираните са казали, че са спрели да излизат или са започнали да го правят по-рядко. 70% са избрали този отговор на 30 март, а 80% – на 2 април.

В първите дни на април 76% от анкетираните са намалили честотата на излизане до магазини и аптеки. 69% от анкетираните рядко се срещат с по-възрастни роднини или познати, съобщава РБК.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Срещите с приятели са били изключени или намалени от 84% от гражданите. Освен това 69% от анкетираните са спряли да се ръкуват и да се прегръщат при среща.

В същото време 10% от анкетиранитеса казали, че не са променили навиците си по отношение на срещите си, тъй като много хора продължават да се срещат с приятели. Да са контактни с възрастни роднини и познати продължават да са 18% от анкетираните, 14% от гражданите не са изключили разходките.

Коментар на АА

Отговорите на анкетираните в това проучване трябва да бъдат интерпретирани през призмата на особеностите на Русия – огромната и територия, съчетана с неравномерност в гъстотата на населението прави физическото дистанциране естествено постижимо.

За това данните за Москва, Петербург и другите големи градове, трябва да се третират в отделна група.

* https://regnum.ru/news/society/2911842.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *