България

IES ENERGY BRIEF: Според търговци, България спира промяната на тарифите за газ, след като депутат е тестван положително за коронавирус

By Aura Sabadus, 02-Apr-20, ICIS

Букурещ (ICIS) – Острото критикуване плановете на Българския парламент за гласуване на ретроактивно действие за регулираната газова тарифа спряха, след като член на парламента (депутат) е тестван положително за коронавирус, заявиха в четвъртък търговците.

Очакваше се депутатите да приемат изменения в Закона за енергетиката по-рано тази седмица, за да могат регулаторът КЕВР да промени регулираната газова тарифа за крайните потребители с обратно действие  до 5 август 2019 г.

Газпром даде 40% отстъпка от цената на тази година, като се започне от 1 април 2020 г. и възстанови приблизително 77 милиона евро на Булгаргаз със задна дата до 5 август, когато започнаха преговорите.

Регулаторът предложи да промени регулираната тарифа не само напред от 1 април, но и назад така, че Булгаргаз, от своя страна, да възстанови парите на крайните потребители.

Предложените изменения са изготвени от Министерството на енергетиката и са изпратени в парламента миналата седмица, като на участниците на пазара се дават само два дни – събота и неделя, за да дадат коментари до 10 ч. на 30 март.

Гласуването обаче,  не се е състоя, защото заради положителен тест за коронавирус дискусиите бяха отложени до все още неопределена дата, заявиха търговците.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Повече време

Търговците казват, че забавянето ще им даде повече време да коментират някои промени, които впоследствие бяха въведени в първоначалните предложения, както и да обсъдят въпроса с Европейската комисия, на фона на опасенията, че плановете ще бъдат в нарушение на правилата на ЕС за конкуренция.

Те изтъкват, че последният проект премахва член, който би предизвикал обратно действие на корекцията в балансиращата цена на газа.

Те обаче отбелязват, че въпреки че членът  е премахнат, връзката между регулираната газова тарифа и балансиращата цена остава.

Това е така, защото при съществуваща методология балансиращага газова  цена се индексира към регулираната тарифа. Следователно, промените в последната биха предизвикали подобни корекции в първата.

„Текстът може да не е там, но задължението все още е“, заяви търговец пред ICIS.

Друг търговец каза, че дори парламентът да възобнови работата си и да промени регулираната тарифа със задна дата, той трябва да направи това само за Булгаргаз. Това означава, че в закона трябва да бъде включена допълнителна клауза, за да се изясни, че единствената компания, която връща парите обратно на крайните потребители, ще бъде действащата компания Булгаргаз.

Търговците се опасяват, че всички участници на пазара, включително тези, които са закупили обеми от алтернативни доставчици, ще бъдат помолени да върнат пари на крайните потребители.

Тъй като България няма свободен пазар, регулираната газова тарифа, по която Булгаргаз продава за крайни потребители, действа като неофициален индекс. Това означава, че за да уловят/да привлекат крайните потребители, частните компании ще трябва да продават с отстъпка  спрямо тази тарифа.

Ако парламентът измени закона и регулаторът коригира регулираната тарифа със задна дата до 5 август 2019 г., тази тарифа ще падне под цената, на която са продавали частните компании.

Правни основания на ЕК

Компаниите са били толкова загрижени за предложенията, които сега са написали до Европейската комисия, призовавайки висшите държавни чиновници да оттеглят предложенията си, преди да се нанесат щети на газовия пазар.

В писмо до Маргрет Вестагер и Кадри Симсън, комисари по въпросите на конкуренцията и енергетиката, Българската асоциация за природен газ посочи, че предложенията могат да противоречат на правилата на ЕС за конкуренцията и призова Европейската комисия да проучи въпроса.

„Неприятно е чувството да си участник в лотария, при която печелившите числа се променят със задна дата […] дълго време след края на рунда“, се казва в писмото, видяно от ICIS.

В електронно писмо до ICIS  служител на комисията заяви, че текстът на законодателните промени не е бил доведен до знанието на комисията от българските власти и затова комисията не може да коментира по същество.

Официалният представител обаче, добави: „Комисията поддържа контакт с българските власти и ще следи отблизо промените в законодателството за съответствие с правото на Съюза и достиженията на правото на ЕС в областта на енергетиката. Ще ги анализираме в контекста на цялостния процес на либерализация на пазара на газ в България. “

Анализатор базиран в ЕС отбеляза, че обратните промени в законодателството, особено в регулираните сегменти на пазара, обикновено включват рискове от нарушаване на принципите на правната сигурност, законните очаквания и недискриминацията сред участниците на пазара.

ICIS тази седмица се обърна към всички страни за коментар по темата – Булгаргаз, Булгартрансгаз, КЕВР, Министерството на енергетиката и Българския парламент. Никой не  отговори.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “IES ENERGY BRIEF: Според търговци, България спира промяната на тарифите за газ, след като депутат е тестван положително за коронавирус

  • Greetings from Colorado! I’m bored at work so I decided to check out your website on my iphone during
    lunch break. I really like the knowledge you provide here and
    can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my phone ..

    I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, superb site!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *