Светът

Rusmonitor.com: Бензинът в света става все по-евтин, но [благодарение на Путин] не и в Русия

(Дез)информация/Анализи

Средната цена на литър бензин AI-95 обърнатa в руска валута е 36 рубли. За сравнение, литър бензин AI-95 в Москва струва 46 рубли.

Цените на петрола се сринаха заради коронавируса, поради глобалната епидемия, от която търсенето на ключови суровини драстично намаля (с около 30%), което се отрази на интересите на петролните работници от цял ​​свят. Сега, според Ройтерс, страните от ОПЕК + са решили да намалят производството с цели 10 процента.

ОПЕК + – Страните на ОПЕК (Организация на страните износители на петрол), както и Русия и другите страни, които той оглавява, се договориха за най-голямото намаляване на производството на петрол в историята.

През май и юни производството на петрол ще бъде намалено с 9,7 милиона барела на ден, а след това – от юли до края на 2020 г. – с 8 милиона барела на ден. Това трябва да помогне за стабилизиране на цените на световните пазари.

От своя страна BBC пише, че до подобно споразумение никога не се е стигало досега. До това заключение стигнаха страните от ОПЕК, Русия, страните от Г-20 и САЩ – само 23 държави. Президентът Доналд Тръмп благодари на руския президент Владимир Путин и саудитския крал Салман за сделката.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Според експерти търсенето на петрол е спаднало с една трета. Цените на стоките достигнаха най-ниското си ниво от 18 години насам; Цените на дребно на газ също спаднаха

Разбира се, това се отразява пряко на цените на дребно. Така днес (13 април 2020 г.) средната стойност за литър на марката Mid-Grade бензин (AI – 95) в САЩ е с десет (!) рубли по-евтин, отколкото в Москва и е само 36 рубли за литър. Разбираемо е, че в ситуация, в която милиони американци са били безработни поради епидемията, никога не би хрумнало на никого да вдигне цените на газа.По същия начин цените на газта паднаха в ЕС. Така, например, всички пътешественици от Русия, на които им се е случало да карат колата си из Европа, знаят, че цената на литър гориво в страните от ЕС може да надвиши руската цена с 2-2,5 пъти.Въпреки това, днес, например, цените на газа в Полша (страната, която внася бензин) паднаха с над 30% – обърнато в нашата валута, литърът AI-95 струва 57 рубли, очаква се в близко бъдеще цената му да падне под 3 злоти, и това означава, че цената на бензина в Русия и Полша ще бъде равна. Толкова евтин там никога не е бил.

Русия на Путин обаче, както винаги, реши да не подкрепя обикновените хора, а олигарсите – петролните работници и собственици на нефтени рафинерии. Ето защо, за да предотвратят намалението на цените в условията, когато хората са масово безработни поради коронавируса, властите искат да наложат забрана на вноса на евтино гориво от чужбина.

А това означава, че дори ако на реалния петролен пазар може да се купи барел за 10 долара, руските граждани ще плащат за бензин, сякаш петролът струва 60 долара + акцизи.

* https://rusmonitor.com/benzin-v-mire-stanovitsya-vse-deshevle-no-spasibo-putinu-tolko-ne-v-rossii.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *