АкцентСветът

Planet-today.ru: Държавната дума прие закон за промяна на крайната дата на Втората световна война

(Дез)информация/Анализи

Държавната дума на заседание във вторник прие на второ и трето четене законопроект за отлагане на деня на военната слава на 3 септември – деня, в който приключва Втората световна война. Според ТАСС инициативата е разработена от група депутати и сенатори.

Според документа, в Русия се въвежда нов ден на военна слава – 3 септември, Денят на края на Втората световна война (1945 г.), докато настоящата паметна дата 2 септември се премахва.

Победата на СССР над Япония през 1945 г. даде решаващ принос за края на Втората световна война, над 300 хиляди граждани на СССР бяха наградени с ордени и медали след войната с Япония, отбелязват авторите на инициативата. Освен това, те припомнят, 3 септември беше ден на общонароден празник по време на Съветския съюз: указ, обявяващ 3 септември за Ден на победата над Япония, беше приет от Президиума на Върховния съвет на СССР.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Новите норми са насочени към „укрепване на историческите основи и патриотични традиции, запазване на историческата справедливост по отношение на победителите във Втората световна война, увековечаване на паметта на загиналите в защитата на Отечеството“, е посочено в придружаващите документи. „Формулировката“ 3 септември – ден на края на Втората световна война (1945 г.) „символизира прехода от състояние на война към мир, търсене на помирение и сътрудничество“, отбелязват авторите.

Коментар на АА

Новата дата за края на войната 3 септември 1945 има единствено обяснение в желанието на депутатите и на Кремъл да покажат на света, че имат собствено летоброене на войната. Светът няма да промени датата 2 септември, когато се подписва капитулацията на Япония, но ще  влезе в анекдотичните страници за суетата на поредните руски лидери. Докато за разликата в отбелязването на края на войната в Европа съответно 8 и 9 май има логично обяснение, защото в Москва вече е настъпил 9 май когато се подписва капитулацията на Германия, то за разминаването на датите за края на войната на Далекоизточния и Азиатски фронт няма обяснение.

Смяната на датата е не особено сполучлив опит за изтъкване на особената и решаваща заслуга на Съветския съюз за победата във Втората световна война, предприет в трудно време за Русия. Вероятно една от целите на този акт е именно да се стимулира прилив на патриотични чувства, когато страната преживява трудни времена.

* https://planet-today.ru/novosti/politika/item/120950-gosduma-prinyala-zakon-ob-izmenenii-daty-okonchaniya-vtoroj-mirovoj-vojny

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *