АкцентБългария

Kommersant.ru: В България рафинерията на ЛУКОЙЛ бяха заподозрени в нелоялна конкуренция

(Дез)информация/Анализи

Българската комисия за защита на конкуренцията започна разследване на петролната рафинерия на Лукойл България в Бургас и още десет компании, участващи в продажбата на горива на дребно. Подозират ги в нарушение на правилата за конкуренция при определяне на цените на бензина и дизела през март тази година.

Причината за проверката беше разследване на прокуратурата, по време на което се оказа, че цените на горивата на дребно в България през март са паднали средно с 11%, докато световните цени на петрола с около 47%, пише“Ведомости”.

Според Българската комисия търговците на дребно постепенно понижават цените си при износ на запаси от склада, за да отразят спад на цените на петрола. „Въпреки това, обществеността е обезпокоена, че цените на дребно не съответстват на значителния спад на цените на суровия петрол в световен мащаб и са резултат от антиконкурентните практики“, коментира Комисията.

Българските власти вече са подали искове срещу структурите на ЛУКОЙЛ. По-специално, в началото на 2011 г. Лукойл България беше заподозрян в злоупотреба с доминиращото си положение, а Лукойл Нефтохим през 2016 г. – в нарушение на правилата за конкуренция.

По-рано Лукойл призна, че поради кризата, причинена от спадащите цени на петрола, ще трябва да намали инвестициите с 1,5 милиарда долара – главно в нови проекти.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Малко вероятно е тази акция на КЗК да е нещо повече от поредната операция по анестезия на общественото недоволство във време на повишена чувствителност около кризата с коронавируса. Да припомним че това ръководство на КЗК, още с идването си на власт, фактически обезсмисля разследването на предишния състав, който в последните си дни извади доказателства за договаряне, включително чрез свидетели и записи.

Самата формулировка „заради безпокойство на обществеността“, а не защото КЗК сама смята за безпокоителни фактите за изкуствено задържане на падането на цените. Което е видно и с просто око. Освен това цитираните в прес съобщението сравнения между цените на дребно през март, които са паднали с 11 процента, докато цените на суровия петрол са паднали с 47 процента, поне от пиар гледна точка е лесно оборим аргумент, с това че не цялото намаление/увеличение на цената на суровия петрол се пренася в цената на дребно. Разследването изисква далеч по сериозно и цялостно разследване – от цените на заприходяване на влизащия суров петрол, през цялата гама от доставени услуги и стоки на рафинерията от свързани фирми на Лукойл, до изхода при цените на едро и отстъпките, прословутата история с акцизните складове.

Много вероятно е този ход на ход на КЗК да е по внушение на премиера Борисов.

* https://www.kommersant.ru/doc/4323843

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *