АкцентБългария

В момента Топлофикация София е воденичният камък на българската енергетика

Хората, познаващи структурата на инвестиционния процес и въобще процеса по сливания, придобивания и директни инвестиции, знаят каква е структурата на ангажименти с неангажиращ меморандум, ангажиращ меморандум, инвестиционно намерение, писмо с инвестиционно намерение и т.н. Изпълнителният директор на дружеството Джемкорп каза какво се е случило хронологично, а именно, че е имало среща в президентската институция, като преди това е входирано писмо за инвестиционни намерения, но не в МЕ, а в Столична община.
На една от първите срещи присъстваха и. д. на дружеството, кметът на столицата и Дончо Барбалов като финансово ангажиран.
Топлофикация София е воденичният камък на българската енергетика в момента. Когато има анализ, показващ какво трябва да се случи, когато има среща в Щатите, когато има технологичен партньор, който е идентифициран, и се е срещнал с всички възможни институции у нас и когато следващата стъпка е да се подпише писмо за намерения, което е много пожелателно, и това би гарантирало да се спре процесът на буквално изтичане на средства под формата на декапитализиране на дружество Топлофикация София, най-логичното нещо е този процес да бъде подкрепен. И щом се стигне до варианта, в който някой изяви намерение, веднага се минава към процедурата. Това коментира в студиото на Алтернативата Александър Николов, бивш министър на енергетиката от кабинета Петков.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





Докато бях в Кабинета, се разписаха множество документи и мога да кажа, че този беше един от най-леките. Опитът да се търси под вола теле и да има скандал ми е безкрайно ясен. Когато се погледне текущата структура на сектор Енергетика, става ясно какво се цели да се постигне. Тя е много лесно проследима. Сега ще е много интересно как ще изглежда секторът след август, 2022 г.
В първия сл. кабинет имаше пълната финансова свобода да се изкарат всички финансови данни. Това, което видях тогава в БЕХ и в дружествата под него в стари данни, беше меко казано стряскащо, както и размерите на натрупаните дефицити. Интересен пример са Мини Марица – предприятие, което в момента предизвиква регионални и финансови апетити. В един момент се оказа, че енергийният сектор може да работи доста печелившо, което предизвиква ужасяващ политически глад. Пропуска се фактът, че в днешно време всичко оставя реална дигитална следа. Опитът за злоупотреба също е видим чрез някои анализи на Службите. Голяма част от ресурсите са борсово търгуеми. Тъй като сме част от Европейския пазар, лесно може да се проследи дали компаниите, които обслужват едно или друго предприятие, въобще имат сравними цени със случващото се в съседни държави.
Кривото в азерския газ са две неща. Първото е, че не е руски и второто – че е много евтин. Ако има дори 30% независимост на България, това пречи на създаване на нарочен социален стрес, когато такъв е необходим. Най-сериозният мултипликатор в икономиката е енергийният разход, което ще рече, че най-силно влияние може да оказвате, ако контролирате енергийните ресурси. Ако искаме да направим една икономика или индустрия конкурентноспособна, трябва да решим въпроса как се управлява енергетиката, защото оперативният разход на каквато и да е услуга или стока минава през такъв. Разликите са много видими, когато се погледнат индустриалните данни плюс ръста или забавянето на индустриализацията в различни периоди. Ако съм държава, която иска да влияе на политическите процеси в България, хващам този базисен ресурс и почвам да влияя много лесно като примерно бутам цените нагоре-надолу.
След въпросното решение на МС и дори след успешното подписване на договор за доставка на газ от Азербайджан се наблюдават няколко неща. Проектирането и начинът на финансиране на интерконектора е едно изключително постижение, осъществило се по възможно най-трудния и най-бавен начин.
В България има два базисни ресурса. Разполагаме с такава инфраструктура, че ако искаме да сме независими от руски природен газ, това е постижимо. Около 40% от консумацията и производството на електроенергия зависят от ядрено гориво – 100% зависимост.
Текущият зам. министър Еленко Божков застана на челна стойка да обяснява колко лошо е била управлявана АЕЦ. Колко са пропуснатите ползи от създаването на текущия формат на АЕЦ? Не трябва да се забравя, че при нея продажбата на електроенергия и генерирането на приходи, както и липсата на такива приходи, е също лесно доказуема и проверима. Текущият министър си позволи да каже, че пропуснатите ползи са няколко милиона, а са няколко десетки пъти повече. Множеството усилия да се забави процесът постави потенциалната компания за диверсификация Уестингхаус за пореден път в позиция (след 12 години разтакаване) да ни възприемат като неустойчив дългосрочен партньор. Ако те официално задраскат България от картата, огромната цел да продължим да зависим от руско ядрено гориво ще е постигната. И което е по-страшно – през 2025 г. може да се окаже, че България няма да има 40% от електроенергията, която произвежда сега. В този случай това няма да е решение на българската страна.
Когато войната в Украйна ескалира до такава степен, че руски военни части се оттеглиха от определени територии, започнаха бомбардировките на енергийната инфраструктура. През април, когато Газпром започна едностранно да не изпълнява Договора, казах че Русия приема енергийните си ресурси много повече като оръжие. Когато не можеш да нанасяш военни удари върху територия на която и да е страна от НАТО, това, което се опитваш да правиш, е да контролираш тези ресурси. Основните стратегически ресурси в днешно време са енергетика и трансфер на дигитални данни. Собствеността и начинът на управление на тези два стратегически сектора в България през последните 20 години са много интересни, наред с финансовото развитие и печалбите им. Кои са хората, свързани с тях? Именно заради тях България бе посочена с пръст на няколко места – не само в списъка Магнитски. Неслучайно сме държавата с най-ниска покупателна способност и ако живеем с илюзията, че корупцията я плаща някой друг, нека сравним демографските данни, защото тя убива и последните 11 години взе 11-12%а от населението.
След август пазарът влезе в два очаквани формата. Първо – рецесионен, второ – излишък, защото количествата, необходими за запълване на европейските хранилища, бяха вече налични. Тогава за пръв път се създаде огромен излишък в пазара със спотови отрицателни цени. Ако се заключи зимата с нормални цени, се дава възможност да се планира следващият период Надявам се в някакъв момент Русия да може да излезе от изолация и да поеме към нормално управление. Тогава чисто географската свързаност би могла да помогне на България. Това не е направено.
Не е работа на председателят на КЕВР да обяснява защо е по-висока цената. Той е регулатор. Вчера за пръв път видях как той свърши работата на всички отговорни. Във Великобритания подобен акт е наказуем.
Фактът, че Булгаргаз не си върши работата най-вероятно ще доведе до загуба на пазарен дял.
През януари имахме няколко срещи с представители на Консорциума за блок Хан Аспарух. Тогавашният им проблем и привличането на заместваща компания на мястото на Кастрол зависеше от продължаване на Договора за концесия и проучване. Удължихме го в рамките на три седмици.


Шансът България да има природен газ в акваторията си е 70%. Планът беше през изминалия ноември да получим отговор има ли такъв или не. Проблемът дойде с войната, защото заради нея нямаше възможност за застраховане на проучвателните кораби, които трябваше да проверят. Така финансовият риск стана неизмеримо по-висок за Консорциума и всичко се отложи. Това бе последното находище, което Тотал щеше да проучи в Европа. Общият обем на газа лесно може да удовлетвори над стогодишна консумация и да реши проблема със сигурността на доставките.
Нищо, свързано с енергетиката, не може да представлява партийна дейност по простата причина, че е разход, който минава през всяка една служба, през всяко домакинство, през всеки човек. Това не може да има партийна окраска. Ако искаме да живеем заедно по-добре, трябва да се проумеят секторите, които не са за една или друга сфера от обществото. Притеснително при разговорите с Лукойл е, че никой не попита какво е съотношението в момента на руски и неруски петрол; колко време отнема да се подобрят технологиите в самата рафинерия, така че да може да се преработва изцяло неруски петрол; какво е съотношението внос-износ на различни петролни продукти. С тези данни много лесно се валидира дали е необходимо дерогацията да бъде нарушавана. Големият разговор в момента е дали Лукойл може да запази по-голям марж на печалба, ползвайки руски петрол, обобщи в заключение Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *