АкцентБългария

Eadaily.com: Втори италианец загина при строежа на „Турски поток” в България

(Дез)информация/Анализи

За един месец втори италиански работник загива по трасето на „Турски поток” в България. Работата на мястото, където е станала трагедията, е спряна.

Саудитският консорциум „Аркад“, който е генерален изпълнител за изграждането на газопровода в България, докладва на „Булгартрансгаз“ за фаталната катастрофа по трасето на „Балкански поток”, както се нарича продължението на „Турски поток” в България.

Както уточни операторът на българската газопреносна система, трагедията е станала на 18 април на 288-ия километър на магистралата в землището на село Александрово в община Ловеч. Строителен работник получи нараняване на главата от удар с подемния кран, който се използва за товарене на стоманени тръби върху камион. 41-годишният италианец моментално е загинал, съобщава „Булгартрансгаз“. По негови думи работата на обекта, където е станала трагедията, е спряна.

Смъртта на италиански работник е втората за един месец. На 28 март машина за полагане на тръби падна в траншея край село Гостиля, близо до град Долна-Метрополия в Северна България. Тя е маневрирала на работната площадка. Операторът, 62-годишен италианец, почина на път за болницата.

„Булгартрансгаз“ изрази съболезнования на семействата на починалите работници и заяви, че проектът се продължава от консорциума „Аркад“, като взема предвид извънредното положение, обявено в страната поради коронавирус.

Припомняме, че българските власти обещаха, че до 1 юни ще бъде изградена основната част от газопровода през България и ще започнат доставките на газ от „Турски поток” към Сърбия. Това обаче няма да се случи. Месец и половина преди предаването саудитският изпълнител е подготвил по-малко от половината от продължението на черноморския газопровод в България.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Според „Булгартрансгаз” до 16 април само 150 километра от газопровода са били заварени. „Над 22 хиляди тръби с обща дължина 265 км бяха доставени на временните строителни обекти. В пристанище Бургас има около 6,5 хиляди тръби, те са достатъчни за още 79 км. Подготвен е маршрут от 230 км за строителство, по траншеите са положени около 220 км тръби, от които 150 км са заварени. В момента всеки ден се изкопават 1 км траншеи и се полагат 900 метра тръби “, се казва в доклада. Уточниха, че работниците, които пристигат от чужбина, преминават 14-дневна карантина и едва след това започват работа.

Досега в България са завършени само 11 километра от участъка на границата с Турция, а от 1 януари България получава газ от „Турски поток”. Продължението към Сърбия, чрез което след приключване на целия проект трябва да се доставят 12 милиарда кубически метра годишно, трябваше да стартира до новата година, но това не се случи.

EADaily написа, че историята на конкурса за избор на изпълнител за изграждането на продължението на „Турски поток в България“ и самият изпълнител повдигат много въпроси, докато експертите не се съмняват, че има системно забавяне в изпълнението на руския проект.

Всъщност настоящата ситуация е третото сериозно забавяне в изграждането на продължението на „Турски поток” в България.

Руският президент Владимир Путин също обяви забавяне на продължаването на Турския поток в България миналата есен. “ Но очевидно под натиск отвън, сега те показват, че не бързат „, каза президентът. „Ако българите не искат … не българите, а българското ръководство, ще намерим други начини да реализираме възможностите си в Южна Европа“, каза президентът. След това премиерът на България Бойко Борисов обясни, че забавянето се дължи на процедурите за избор на изпълнител и сега работата се извършва с ускорени темпове – 5 километра на ден. Ръководителят на „Булгартрансгаз“ уточни, че газопроводът ще бъде частично готов до май, и напълно до края на 2020 г.

Коментар на АА

Очевидно бързането да се вмести проекта в обещаните срокове – до край на май – от страна на Борисов, води да неспазване на мерки за безопасност.  Това не пречи на руската страна да продължава да упражнява натиск и да не приема ситуацията с коронавируса като достатъчна причина за забавяне.

Очевидно новите данни за напредък под 1 км на ден, са по-близки до реалността от съобщените от премиера в медиите – 5 км на ден. При този повторен инцидент би трябвало по международните стандарти за безопасност да се прекрати работата и назначи независима комисия за разследване на причините, включително от страна на прокуратура и разследващи органи.

Най-малкото защото неспазването на мерките за безопасност ще продължат и нови смъртни случаи не са изключени.

* https://eadaily.com/ru/news/2020/04/20/na-stroitelstve-tureckogo-potoka-v-bolgarii-pogib-uzhe-vtoroy-italyanec

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *