Politexpert.net: Foreign Policy посочи слабото място на НАТО, от което Русия може да се възползва

(Дез)информация/Анализи

Американското списание Foreign Policy счита Северна Македония за най-младата и най-слабата страна на НАТО. Такава държава може да бъде пречка за Алианса.

НАТО призна Северна Македония на 27 март за член на НАТО. Външнополитическите журналисти смятат това за възможност за руския президент Владимир Путин да разшири влиянието си и да подкопае единството на Северноатлантическия алианс.

Северна Македония е слабото звено и лесна плячка за потенциален противник. Страната няма изход към морето, към 2018 г. тя е изразходила само 1% от своя БВП за отбрана и има само 8000 активни войници. Освен това Северна Македония има кратка история на независимост.

В рамките на страната съществува напрежение между религиозни и етнически групи. Отбелязано е също така високо ниво на корупция и нисък БВП на глава от населението. В рамките на НАТО само съседна Албания е по-лоша по отношение на тези показатели. Индексът за Демокрация на Икономист Интелиджънс Юнитопределя Северна Македония като страната с най-слабо развита политическа култура в Европа ….

От 90-те години Русия подозрително гледа на разширяването на НАТО в Източна Европа. Това обаче беше периодът на постсъветската ера. Едва през 2000-те Путин обяви този процес за „пряка заплаха“. Сега, когато Северна Македония се присъедини към Алианса, Русия може да докаже, че НАТО е просто „хартиен тигър“ ….

Днес балтийските страни са добре интегрирани в структурата на Северноатлантическия алианс и европейската икономика. Там живеят хиляди военнослужещи на НАТО. Докато балтийските държави станаха „бронираната“ част от Алианса, Балканите са неговата ахилесова пета ….

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Положението на НАТО в Северна Македония и околностите му е много ограничено. В сравнение с Европа балканските страни са по-бедни, по-етнически разделени и по-малко икономически интегрирани. Потенциалната им нестабилност прави Северна Македония и нейните съседи лесни мишени за врага ….

Според февруарско проучване на изследователския център Pew по-малко от половината от населението на Франция, Испания, Турция и Гърция имат положително мнение за НАТО. И френският президент Еманюел Макрон каза миналата година, че НАТО е претърпяла „мозъчна смърт“ ….

Следователно не е изненадващо, че позицията на НАТО спрямо новия  член остава неясна. Тази година предстоят парламентарни избори и в Северна Македония. Вероятно е новото правителство да бъде благоприятно за Русия ….

Затова, въпреки общото военно превъзходство, НАТО има малко влияние на Балканите, за разлика от Русия. Алиансът трябва да докаже, че Северна Македония е неразделна част от него. Ако НАТО не успее да подкрепи новите членове, това може да означава края на Алианса като надежден партньор ….

Коментар на АА

Анализът на Форин Полиси включва два ъгъла на анализ, единият представлява обективен разрез на отдавна известни „слабости“ на демокрацията в Северна Македония, които членството на НАТО не поражда, напротив отслабва.

И вторият е наслагване на хипотезите за възможно руско влияние и опити за дестабилизация на НАТО през Северна Македония.

И двете линии на анализи във Форин Полисиимат своите слаби страни.

Първо, от гледна точка на известните политически, военно-стратегически и икономически дефицити на Северна Македония като член, в изложението няма нищо, което да може да се определи като нововъзникнала слабост или риск. Напротив, страната, въпреки малките си размери и армия, има своите амбициозни планове за военна интеграция в НАТО и за увеличаване на военния си бюджет. Между партиите има консенсус относно членството в НАТО. Няма причини да се смята, че може да има вътрешна сила, която да обърне обществените нагласи.

Второ, няма никаква логика Русия, тотално отслабена от рецесия, кризата около коронавируса и срива на енергийните пазари, сега да може да реализира по-успешна диверсионна и дестабилизираща политика в бъдеще, отколкото в близкото минало, когато реализира отчаяни, но неуспешни ходове за да спре членството на Северна Македония в НАТО.

* https://politexpert.net/193797-foreign-policy-nazvalo-slaboe-zveno-nato-kotorym-mozhet-vospolzovatsya-rossiya

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *