АкцентСветът

Ren.tv: В Украйна екс-министър обвини Руската федерация в „енергийна експанзия“

(Дез)информация/Анализи

Бившият министър на горивата и енергетиката на Украйна Иван Плачков се опасява, че Русия възнамерява да oсъществи експанзия на енергийния пазар на страната, използвайки евтина електроенергия.

Както заяви политикът и председател на Всеукраинската енергийна асамблея по време на телевизионно шоу, този опит се изразява в подпомагане на изграждането на атомна електроцентрала в Беларус, за да може по-късно да достави евтина енергия от нея в Украйна.

Плачков каза още, че Русия възнамерява да доставя електроенергия дори безплатно, за да унищожи нейната генерация в Украйна, съобщава РИА Новости.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Русия отпусна на Беларус заем от 10 милиарда долара за покриване на 90% от разходите за изграждането на АЕЦ в района на Гродно. Станцията трябва да започне да доставя електроенергия в мрежата през есента на 2020 г.

Украйна забрани вноса на електроенергия от Руската федерация през 2015 г., но по-късно тя позволи на правителството като изключение, ако е необходимо, да отмени тази забрана за определен период, за да предотврати извънредни ситуации в енергийната система на страната.

Коментар на АА

Иван Плачков е бивш министър на енергетиката на Украйна и е добре запознат с „особеностите“ на руската и украинска енергетика, включително с новия проект за Беларуска АЕЦ, който няма да продава толкова електроенергия в Беларус, а е целево насочен за интервенция на пазарите в Прибалтийските републики и Украйна.

Неговите разсъждения напълно биха могли да се съотнесат и за мотивите за участие на Росатом при строителството на АЕЦ „Белене“.

Тъй като водещо съображение за Кремъл, който определя параметрите на участие на Росатом не е друго, а възможността за влияние през енергетиката върху политиката на Украйна, Беларус и България, той да „управлява“ ръчно себестойността на произвежданата от ядрената централа енергия, като при значително акционерно участие, може да влияе върху разходите по погасяване на кредити, върху стойността на ядреното гориво, върху други ключови и значителни пера в разходната част на дружеството.

За тези, които си мислят, че в това няма икономическа логика, силно ги окуражавам да погледнат върху липсата на такава в Лукойл – Нефтохим, който в продължение на повече от десет години работи на „загуба“. Но майката в Холандия Лукойл Европа и Лукойл в Русия консолидират ползите от дейността на компанията в България.

Дъмпингирането на цени от руски ядрени централи няма да продължи безкрайно във времето, а само толкова, колкото е необходимо за да бъде унищожена конкуренцията от ТЕЦ „Марица Изток“ 1 до 3, които работят с местни суровини и обезпечават независимостта на националната ни енергийна система. Докато АЕЦ я прави зависима.

Веднъж, след като ТЕЦовете в басейна Марица Изток са извадени от енергийния баланс на страната, напълно е възможно, да се премине към сценария описан от Иван Плачков.

https://ren.tv/news/v-mire/699384-na-ukraine-eks-ministr-obvinil-rf-v-energeticheskoi-ekspansii

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *