Светът

IES ENERGY BRIEF: Чрез диверсифициране на вноса на петрол, Беларус ограничава влиянието на Русия

Sim Tack, Global Analyst , Stratfor,May 12, 2020 worldview.stratfor

АКЦЕНТИ

Минск продължава търсенето на нови енергийни партньори, въпреки възобновяването на доставките на петрол от Русия, което ще му позволи да договори по-благоприятни условия в потенциално споразумение за интеграция с Москва ….

Голямата картина

През последните месеци Русия „въоръжи“ доставките на петрол с искането на отстъпки, за да принуди Беларус да приеме ниво на икономическа и политическа интеграция, което по същество би гарантирало лоялността му. Тази стратегия обаче, само засили стремежа на Минск да диверсифицира вноса си на петрол. Продължаващата зависимост на Беларус от тесните търговски връзки с  Русия и износът на природен газ все още оставят Москва с други източници на влияние, за да надделее в бъдещи преговори по-малката си съседка.

Въпреки неотдавнашното възобновяване на доставките на руски петрол, Беларус остава ангажирана да диверсифицира своя внос на суров петрол, което ще й  позволи да договори по-благоприятни условия в потенциално споразумение за интеграция с Москва. На 1 януари Русия реши да ограничи достъпа на Беларус до основни доставки на петрол, след като двете не успяха да постигнат споразумение за ценообразуване на петрола. Тъй като доставките по газопровода Дружба от Русия прекъснаха, Беларус се обърна към алтернативни източници на внос на суров петрол от Норвегия и Азербайджан, за да замени частично преустановените доставки от Москва. Този внос помогна на Беларус през първото тримесечие на 2020 г. да поддържа своите рафинерии действащи, макар и само с половината от капацитета си,

Танкери доставиха над 2 милиона барела петрол от Норвегия до пристанището на Клайпеда в Литва, откъдето петролът се транспортираше по железопътна линия до белоруските рафинерии.

След пристигането си в украинския град Одеса, 4 милиона барела азербайджански петрол, както и други петрол, търгувани от държавния енергиен гигант SOCAR, са транспортирани по тръбопровод до Беларус.

Малък брой руски добивни компании, които са в тясна връзка с Беларус, също продължиха да предоставят ограничени доставки, без руските премии за износ.

През май Беларус получи първата си доставка на петрол от Саудитска Арабия през литовското пристанище Клайпеда.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Решена на диверсификация

Но въпреки различните отстъпки на Русия, Беларус остава фокусиран върху плана на президента Александър Лукашенко, в крайна сметка, да внася поне 60 процента от нефта си от страни, различни от Русия. За тази цел Минск цели да внесе само около 8 милиона барела руска суровина през май, в сравнение с над 11 милиона барела през април. Наскоро Лукашенко нареди на беларуското правителство да изгради необходимата инфраструктура за съхранение на стратегически петролен резерв, който ще помогне на страната да преодолее бъдещите прекъсвания на руското снабдяване.

По-нататъшното намаляване на белоруската зависимост от руските петролни доставки обаче, ще изисква големи инфраструктурни разработки. Като част от стратегията си за по-голяма диверсификация, Минск например многократно е обсъждал плановете си за внос на нефт по тръбопроводи от Полша. Но тръбопроводната инфраструктура между Беларус и Полша понастоящем пренася руския нефт в обратна посока към Европа и временно обръщането на потока за такива доставки би принудило Полша да прави технически корекции. Беларус вече се е подготвила за това, като е определила тарифите за този транспортен маршрут, а Полша съобщава, че е започнала да събира оферти за необходимото обновяване на инфраструктурата, въпреки че двете страни все още не са постигнали официално споразумение по проекта.

Постоянният стремеж на Беларус към нови енергийни партньори ще му позволи да договори по-благоприятни условия в потенциално споразумение за интеграция с Русия.

Съединените щати заявиха, че подкрепят стратегията на Беларус за петролна диверсификация, насочена към намаляването на руското влияние чрез петрола в Европа. Но обещанията на Вашингтон да подкрепят финансово развитието на регионалните тръбопроводи както от Литва, така и от Полша, както и да осигурят директни доставки на нефт от САЩ, все още не са реализирани.

Разхлабване на хватката на Русия

Диверсификацията на доставките на петрол позволи на Минск да спре да приема условията на плана за по-широката интеграция с Русия. Русия има за цел да използва преговорите за цените на петрола, като определя своите основни отстъпки при условие на споразумение за интеграция, което включва създаването на няколко наднационални органи за надзор на паричната политика, енергийните пазари и митници. Но за Беларус предложеното от Москва ниво на интеграция представлява твърде значителни отстъпки от суверенитета. Чрез ясно демонстриране на способността си да получава суров петрол от други източници, Минск ефективно обезоръжава този лост и си „купува“ допълнителна маневреност в бъдещи преговори за интеграция.

Въпреки противопоставянето на усилията на Русия да ограничи доставките на петрол, Беларус продължава да бъде икономически зависима от Русия чрез търговията с природен газ и други стоки. Русия все още представлява почти половината от общия икономически обем на Беларус, включително 40 процента от нейния износ и 55 процента от вноса. За разлика, Беларус представлява едва около шест процента от търговията в Русия. Това несъответствие прави Минск уязвим за възходите и паденията на руската икономика и затруднява Беларус да постигне собствен растеж. Прекомерната му зависимост от Русия е голяма причина Беларус не само да остане отворена за, но всъщност иска да задълбочи своите икономически връзки с Русия – само не до степен, в която това би могло да възпрепятства другите й търговски отношения.

Решителността на Минск и способността му да се обръща към алтернативни икономически партньори показват, че той ще се споразумее за по-нататъшна интеграция с Русия само при взаимно приемливи условия. Разширяването на търговските отношения със Запада като цяло и по-специално с Европейския съюз, остава основен приоритет за Минск. В това отношение Беларус ще внимава да не изглежда, че се доближава твърде близо до Москва, което би могло да застраши тези застъпващи отношения и да стане причина Беларус да е обект на западни санкции. Минск ще позволи прагматична интеграция, която може да увеличи максимално полезната търговия с Русия, но не с цената на икономическата автономия, която желае.

https://worldview.stratfor.com/article/diversifying-its-oil-imports-belarus-limits-russia-s-leverage?id=87179e919a&e=ce47195b6d&uuid=3a7cf686-eb6e-43a2-bf03-b4ab26b3981d&utm_source=Daily+Brief&utm_campaign=bcc2157da0-EMAIL_CAMPAIGN_2020_05_12_01_43&utm_med

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *