АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Информация за динамика в пазара на природен газ

Цените на природния газ на водещите борси, ден напред, днес се сринаха под 3 евро на МВтЧ. На графиката е дадена цената на френската борса, PEG, но и в Нидерландия, и в Германия, дори в Чехия цените са под 4 евро/МВтч. Сбъдват се прогнозите за възможни отрицателни цени, както при суровия нефт на 20 април 2020 г., тъй като капацитетите за съхранение са ограничени, потреблението е свито.

Това няма да има отражение върху цените на природния газ в България за клиентите на Булгаргаз. На българската борса също не може да има незабавно отражение, тъй като ликвидността у нас е функция на съседните пазари.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Но цени под 15 лева на МВтч биха били закономерни.

Цените за юни и юли би трябвало да бъдат дори още по-ниски – около 13 лева/МВтч.

Нашите оценки са базирани на оптимални калкулации и не могат да се смятат за търговско предложение или репер за бизнес решение.







Очаквайте новия анализ за Провалът на бизнес казус в Турски поток в Турция и отражението върху регионалния пазар.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *