IES ENERGY BRIEF: Китайски дистрибутор на газ казва, че цените могат да станат отрицателни при ограниченията за съхранение

By BLOOMBERG NEWS on 5/13/2020, worldoil.com

Пекин (Bloomberg) – Един от най-големите дистрибутори на природен газ в Китай отбеляза на срещата на акционерите си, възможността за ниски пазарни цени, сценарий, който ще бъде ехо на рекордното пропадане на петрола през миналия месец, което зашемети световните пазари.

Цените на газа могат да станат отрицателни поради липса на капацитети за съхранение, заяви милиардерът Wang Yusuo, председател на ENN Energy Holdings Ltd. по време на онлайн събитие в Хонконг. Той не посочи конкретен регион или борса и добави, че всяко потапяне на под нулата  ще бъде краткотрайно.

Докато по-ниските цени на газа бяха в полза на ENN чрез спестяване на разходи при внос, коментарите на Wang служат като предупреждение за търговците на газ, че грандиозният срив на петролните пазари може да ги сполети. Фючърсите на петрола в САЩ паднаха до отрицателни 40,32 долара за барел на 20 април, безпрецедентно ниво в най-ликвидния пазар за договори за суров петрол в света и нанесоха  милиарди долари загуби на инвеститорите.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
„За природния газ съм чувал за вероятността за отрицателни цени. Също така мисля, че може да се случи“, каза Wangг. „Това е така, защото за природният газ има все още по-ограничен капацитет за съхранение, а добивът му няма гъвкавост. Така че може да се случи. Но не мисля, че това ще бъде доминиращ или дълготраен сценарий „.

Показателите за цените на газа в Азия, Европа и САЩ се търгуваха близо до рекордно ниските нива през тази година, на фона на съвпадение на предлагане и по-малко търсене, тъй като коронавирусът парализира икономиките. Търговци и анализатори, анкетирани миналата седмица от Bloomberg News, заявиха, че е малко вероятно цените да се понижат под нулата, но не биха изключили тази възможност.

Китайският пазар на природен газ е малко раздвоен, като неговите държавни компании-гиганти до голяма степен отговарят за добива и вноса на газ, а по-малките компании като ENN го купуват от тях и след това разпределят доставките за градски комунални услуги и промишлени потребители.

ENN, която работи най-вече в източен и югоизточен Китай, е сред по-иновативните дистрибутори. Тя изгради собствен терминал за втечнен природен газ близо до Шанхай и планира да се възползва от евтините спот цени, като стимулира вноса на горивото през тази година, според компанията.

https://www.worldoil.com/news/2020/5/13/chinese-gas-distributor-says-prices-could-turn-negative-on-storage-limits

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *