IES GAS BRIEF: Русия отстъпи лидерството в доставките на газ за Турция

1 юни – Русия, която е в списъка с най-големите доставчици на газ за Турция, падна от първо на пето място, според доклад на турския енергиен регулатор EPDK. Материалите на доклада привлякоха вниманието на РБК . Според доклада, през 2020 г. Азербайджан, Иран, Катар и Алжир са изпреварили Русия, за да доставят газ за страната.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
През март 2019 г. делът на Русия в износа на газ за Турция възлиза на 33% (1,4 милиарда кубически метра), като тази година падна до 9,9% (389 милиона кубически метра). По отношение на доставките на втечнен природен газ на турския пазар, САЩ почти са настигнали Русия, катотази година увеличиха доставките си с 300%. Като цяло, в сравнение с миналата година, доставките на Газпром в Турция намаляха със 72%.

Комерсант по-рано съобщи, че през март 2020 г., въпреки въвеждането в експлоатация на втората морски линия на газопровода Турски поток, износът на Газпром за страната се е сринал почти седем пъти, до 0,2 милиарда кубически метра. След това, експортният капацитет на руската компания на турския пазар достигна рекордните 31,7 милиарда куб. м газ годишно. Според експерти, докато се поддържа настоящото равнище на търсене на газ по тръбопровод, половината от този обем ще остане непоискан.

https://www.kommersant.ru/doc/4364228

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *