АкцентСветът

Iz.ru: Китайското външно министерство нарече обречени на неуспех американските мерки по отношение на Хонконг

(Дез)информация/Анализи

Китай протестира срещу САЩ заради намеса във вътрешните работи на Хонконг, заяви говорителят на външното министерство Джао Лицян. Така той коментира отговора, обявен от американския президент Доналд Тръмп относно ответните мерки на законопроекта за националната сигурност на Китай в Хонконг.

Според него мерките на Вашингтон в Хонконг нарушават международното право и са обречени на провал, съобщава ТАСС. Всички действия на американската страна, които подкопават интересите на Китай, ще бъдат решително отхвърлени, добави Лиджиан.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




На 29 май китайското правителство призова Вашингтон да прекрати политическата манипулация на законопроекта за национална сигурност в Хонконг. Политическите манипулации по този въпрос са неприемливи и Китай е готов да предприеме мерки за противодействие, заяви представител на китайското външно министерство.

В същия ден американският президент Доналд Тръмп обяви планове за налагане на санкции срещу официални лица от Китай и Хонконг, които според Вашингтон подкопават автономията на региона.

Няколко дни по-рано ръководителят на Белия дом обяви обявяването на строги мерки срещу Китай поради ситуацията в Хонконг. Според него става въпрос за подготовка на „нещо мощно“.

Така Вашингтон реагира на китайския закон за националната сигурност в Хонконг, подготвен от парламента на Китай. Според китайските власти документът все още не е приет, но той няма да засегне правата на жителите на града, чуждестранните инвеститори и няма да засегне автономията на Хонконг.

Коментар на АА

Прави силно впечатление, че руските пропагандни канали във все по-значителна степен обслужват нуждите на китайската политика, включително като препечатват позиции на Пекин, особено по конфликтите му със САЩ. Това касае не само американските санкции срещу новия китайски закон, който поставя под условие автономията на Хонгконг, която Китай се задължи да съблюдава поне до 2047 по договора с Великобритания от 1997 година, но проблемите след коронавирусната пандемия и отказа на Пекин да поеме отговорност.

https://iz.ru/1018164/2020-06-01/mid-knr-nazval-obrechennymi-na-proval-mery-ssha-po-gonkongu

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *