АкцентБългария

Rossaprimavera.ru: Министър-председателят на България обеща да завърши „Български поток“ преди края на годината

(Дез)информация/Анализи

Строителството на „Балкански поток“ ще приключи преди края на 2020 г., заяви българският премиер Бойко Борисов по време на среща със сръбския президент Александър Вучич, съобщава БНТ на 1 юни.

Според съобщеното, Вучич е пристигнал в София на 1 юни, за да види напредъка в изграждането на газопровода заедно с българския лидер. Борисов отбеляза, че дължината на газопровода от Турция до Сърбия през България ще бъде 474 км.

Към момента строителите са завършили полагането на 280 км тръби (59%), от които 150 км (31%) са заварени. Ще бъдат изградени и две компресорни станции за увеличаване на налягането в газопровода.

Припомняме, че „Български поток“ е част от руския „Турски поток“, който е положен през Черно море. „Турски поток“ е газопровод от Русия до Турция с капацитет 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Малцина вече си спомнят, че първия срок за завършване на връзката със Сърбия, първата част от проекта, трябваше да бъде готова в края на месец май 2020, като този срок изтече в руските медии от посланик Макаров, като лично съобщен нему от премиера Борисов. По-късно, този срок бе отместен на 13 юни, но за всички стана ясно, че и това е нереалистична дата.

Причината за тази покана е в постоянната критика от страна на Вучич, че България не изпълнява ангажиментите си и бави възможността Сърбия да получа руски газ от друг маршрут, извън Украйна.

Целият вербален съпровод на посещението на сръбския президент от Борисов се фокусираше върху „ролята“ на Балкански поток за регионалния пазар и особено на възможността чрез него да се реализира диверсификация.

Тези думи са поредния фейк, тъй като на практика няма как да се реализира какъвто и да алтернативен внос на неруски газ по тази тръба, не само защото капацитетът на тръбата в България е блокиран от Газекспорт на 90 процента, но и защото входния в Сърбия, която не е член на ЕС и няма нужда да се съобразява с европейските регулации, е блокиран на 100 процента.

В текста се набляга на факта, че Балкански поток е част от Турски поток, което опровергава цялата пропагандна теза на Борисов, че българския участък е някакво абстрактно разширение на газопреносната ни мрежа.

https://rossaprimavera.ru/news/b6b5a3fb

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *