IES ENERGY BRIEF: Франция рискува недостиг на газ

Andreas Walstad, May 2020, admin.petroleum-economist.com

Необходимостта от гъвкави резерви за подкрепа за възобновяемите енергийни източници и атомните централи може да означава, че страната се нуждае от повече газ, отколкото смята

Франция е в меча позиция  по отношение на търсенето на газ, въпреки че през последните 15 години е изградила едни от най-модерните газови турбини с комбиниран  цикъл (CCGT) на континента. Нейният 10-годишен план за енергия и климат, който наскоро беше представен на Европейската комисия, поставя цел да намали потреблението на първичен газ с 10 pc до 2023 г. и 22 pc до 2028 г. в сравнение с нивата от 2012 г.

Текущото годишно потребление на газ в страната е около 470TWh (45.4 млрд. m³). Енергийната ефективност в сградния фонд на Франция ще бъде основният двигател за намаляване на търсенето в прогнозите на плана.

По-голямата част от газовите капацитети с мощност от 12 GW не са натоварени, поради сривът на търсенето заради Covid-19. Миналата година обаче, производството на електроенергия във Франция се увеличи с 24 % спрямо същия период на миналата година, тъй като евтиният газ и сравнително високите цени на квотите за въглерод в ЕС унищожиха използването на въглища. Дори тогава, електроцентралите в страната са използвали само 37% от капацитета си. Газът все още представлява само около 7% от производство на електроенергия в сравнение със 70-те % за ядрена, 10pc за възобновяеми енергийни източници и 11pc за помпено съхранение и за водноелектиречски централи  с течаща вода,  показват данни на оператора на мрежата RTE.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Франция има за цел до 2030 г. най-малко 40pc производство на електроенергия от възобновяеми източници, което ще дойде най-вече от хидро, вятър и слънчева енергия. Ядреният флот на страната ще продължи да играе важна роля, въпреки че се очаква този дял да намалее от 70% до 50%, до 2035 г., когато старите реактори се извеждат от експлоатация.

Ядрени съмнения

Въпреки това, ще има моменти, когато производството на енергия от вятър и слънце  е слабо, особено през тъмните зимни месеци и във все още студените дни. Производството на ядрена енергия може също да стане по-ненадеждно, тъй като при липса на мащабна програма за ново строителство съществуващите съоръжения стават по-стари и ненадеждни – и евентуално по-уязвими към променящото се обществено мнение. По-младото поколение може би е по-малко ентусиазирано от ядрените централи, отколкото възрастните граждани на Франция.

Всъщност френските ядрени централи  от години са станали символ за несигурност при предлагането на пазарите на електроенергия, търгувани в северозападна Европа. Множеството превишения на поддръжката и неочакваните прекъсвания, наблюдавани през последната зима, са повече от правило, отколкото изключение. И тъй като изменението на климата потенциално прави летните горещи вълни по-чести и интензивни, крайбрежните ядрени централи стават по-податливи на затваряне, поради невъзможност да изхвърлят охлаждащата си вода в реки, страдащи от ниски нива и високи температури.

Нетен износител на мощност

Пътната карта на Франция за енергия също не трябва да се разглежда изолирано, тъй като страната е нетен износител на електроенергия за своите съседи. През 2019 г. тя достави като цяло електроенергия на Испания, Великобритания, Италия и Швейцария, показват данни на RTE. Белгия беше изключение, когато добрата ядрена наличност я направи нетен износител за Франция. Очаква се обаче, Белгия до 2025г. да прекрати производството на ядрената енергия – която представлява 50 pc от производството на електроенергия, което означава, че отново може да разчита на френския внос.

Франция също така изгражда нови взаимовръзки с Великобритания, Ирландия, Испания и Италия. И тъй като става въпрос за още по-регионална свързаност, стойността на предвидимото гъвкаво поколение енергия ще се увеличи още повече. Водни централи с помпено съхранение ще предложат част от това – много повече от тези в речни инсталации, които са по-чувствителни към колебанията в нивата на водите.

Но CCGT ще бъдат основният източник на тази гъвкавост и Франция се ангажира да разчита до голяма степен единствено на съществуващия си съоръжения. Десетгодишният план гласи, че няма да бъде изградена нова газова инфраструктура. Това обаче, изключва проектите в  строеж, като например 450 MW инсталация Landivisiau CCGT в Бретан – изграждана от филиал на Total – Total Direct Energie, и Siemens и трябва да бъде пусната в експлоатация през 2021 г.

По ирония на съдбата Франция е в добра позиция да се възползва от гъвкавостта на световния газов пазар, тъй като може да се похвали с четири терминала за внос на втечнен природен газ, които получават доставки от най-много 10 дискретни доставчици през четвъртото тримесечие на 2019 г., според последния доклад на Европейската комисия за газовия пазар. Страната също така може да се похвали с 19 млрд. m³ капацитет за съхранение.

Така че, вероятно през следващото десетилетие газът ще играе важна роля в сместа на електричество във Франция. И нейният мораториум върху новите CCGT може да се окаже нещо, което да поиска да преразгледа в сравнително близо бъдеще.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “IES ENERGY BRIEF: Франция рискува недостиг на газ

 • 19th март 2021 в 12:01 am
  Permalink

  I’m not that much of a internet reader to be honest but your
  sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later.
  All the best

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *