Realty.interfax.ru: Турският Върховен съд допусна промяна на статута на Света София

(Дез)информация/Анализи

Статутът на Света София в Истанбул може да бъде променен с указ на президента на Турция, съответното решение е взето от Върховния съд на страната, съобщава в четвъртък гръцкото издание Orthodox Times.

Според съдиите указът на първия президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк от 1934 г. за предоставяне на статут на музей на катедралата е бил и остава легален, но настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган има право да реши дали да промени или запази този статус.

Освен това в четвъртък въпросът за бъдещето на катедралата беше разгледан от Турския държавен съвет. Изслушванията в тази връзка отнеха само 17 минути, отбелязва CNN. Официалното решение на Държавния съвет се оповестява публично в рамките на 15 дни.

От своя страна турските медии предполагат, че първата мюсюлманска служба в Света София може да се проведе на 15 юли.

През есента на 2018 г. Върховният съд на Турция отхвърли искането на една от религиозните групи да бъде върнат на Музеят Света София статута на джамия.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни
Дискусията около бъдещето на Света София в Истанбул започна отново след 29 май, на годишнината от падането на Константинопол, когато в храмът беше прочетен Коранът. Седмица по-късно турският президент инструктира да се проучи възможността да превърне Света София в джамия.

По-късно министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл призова катедралата отново да се превърне в джамия, а министърът на външните работи Мевлют Кавусоглу също се изказа в подкрепа на това. От своя страна, арменският патриарх на Турция Саак II предложи катедралата Света София да стане място за молитва както за християни, така и за мюсюлмани. Представители на православните църкви и висши дипломати, включително държавният секретар на САЩ Майк Помпео, се изказаха срещу превръщането на Света София в джамия.

Коментар на АА

Решението на турския върховен съд бе очаквано. Ердоган превърна ислямизма в крайгълен камък на своята политика на възраждане на Турция.

Също така е безспорно, че той избра най-удачния момент – разкола между Вселенската патриархия и Московската. Няма съмнение, че Ердоган нямаше да рискува този ход при ярка и категорична позиция на Владимир Путин и Русия.

Още по забележително е, че католическите епископи в Турция са взели решение да не обжалват това решение, което означава, че Вселенския патриарх остава сам. Тоест Ердоган индиректно отслабва неговото влияние, като демонстрира неговата немощ да се опълчи на подобна агресивна стъпка.

Българското правителство и БПЦ също не взеха никакво отношение

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

2 thoughts on “Realty.interfax.ru: Турският Върховен съд допусна промяна на статута на Света София

 • 6th юли 2020 в 8:08 am
  Permalink

  Не съм вярващ, но в случая става дума за културно-историческа реликва и музей на религията. Ако статута на Света София бъде променен на джамия единствено правилният и реципрочен отговор на пълзящия ислямизъм е – статута на джамията в центъра на София да бъде променен на ЦЪРКВА! Знам, че няма да се случи, но това е достойното решение!

  Отговор
  • 9th юли 2020 в 8:06 am
   Permalink

   Здравейте г-н Василев,
   Написах коментара с дълбоко уважение към Вашата гражданска позиция по актуални въпроси. Не ми е ясно защо вече ТРЕТИ КАЛЕНДАРЕН ДЕН същият е задържан за одобрение. Четири реда коментар се одобряват 72 часа?! Не съдържа обидни думи, нападки и т.н. Изразява моята лична гражданска позиция срещу настъпващия ислямизъм. Нямам опция за отказ, в противен случай щях да го анулирам. Не желая да Ви създавам допълнителни ангажименти, поради което МОЛЯ – или коментара да бъде публикуван или да не бъде одобрен, респ. отказан. Ако не представлява проблем бих желал при отказ да знам мотивите – за моя лична информация. Регистрирал съм e-mail.
   Желая здраве и успехи.
   Пламен Нонински

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *