Martenscentre.eu: Референдумът на Путин: какво следва?

(Дез)информация/Анализи

Въпреки триумфалното настроение на руските служители и държавните медии относно резултатите от неотдавнашния конституционен „референдум“ никой в ​​руското гражданско общество не изглежда истински впечатлен. Последиците от вота за бъдещето на Путин може да бъдат драстично различни от очакваното.

Няколко неща са важни за разбиране. На първо място това не беше „референдум“, а по-скоро проучване на общественото мнение с доста облекчени правила и почти пълно отсъствие на независим надзор над гласуването и преброяването на гласовете. Тo беше освободенo от стандартните правила за провеждане на избори, регламентирани от закона, и вместо това беше регулиранo от неясна инструкция на Централната избирателна комисия.

Този орган имаше строго ограничени наблюдатели до назначените фактически от властите, забрани на медиите да присъстват при преброяването на гласовете и разреши много облекчени правила за подаване на бюлетини (гласуване от дома, гласуване по електронен път, дори гласуване в публични паркове, търговски центрове и др. и т.н.). Гласуването се проведе в продължение на 7 дни, като в този период нямаше реален контрол върху евентуалното подправяне на бюлетините. Една част от нередностите са обяснени подробно от независимата неправителствена организация Golos, която заключи, че този вот не може да бъде взет на сериозно по никакъв разумен стандарт.

Въпреки факта, че Путин иска да представи този „вот“ като свой личен триумф, властите и държавните медии умишлено са скрили истинското му предназначение от хората. Както правилно заяви Golos, повечето „информационни материали“ бяха съсредоточени върху популистките изменения на Конституцията (пенсии, заплати, защита на правата на животните и т.н.), които представляват само около 10% от общите изменения.
Основните промени в системата на властта – включително удължаването на евентуалния мандат на Путин до 2036 г. – почти не се споменават. Има регистрирани случаи на интервюта с избиратели, които са гласували в подкрепа на измененията, но въпреки това са нямали представа, че удължаването на мандата на Путин е включено в пакета.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни
Всъщност е много отворен въпрос за какво са гласували руснаците. Общественото мнение по най-важното изменение, удължаването на мандата на Путин, е рязко разделено, за разлика от становището за популистките изменения, които се подкрепят до голяма степен. Но истинската цел на вота, както бе споменато по-горе, беше внимателно скрита.

След това идва измамата. Сергей Шпилкин, известен избирателен математик, който внимателно анализира всички руски избори в продължение на повече от десетилетие, като изследва аномалиите на резултатите от гласуването, заключава, че около половината от гласовете „да“ са били фалшифицирани. Този път беше особено лесно да се осъществи поради спокойните правила на „референдума“.

Трудната реалност за Путин е, че обществеността е наясно с това. Никой не беше убеден в обявените резултати, тъй като всички видяха как протичат измамите и натискът върху служители, свързани с държавата, и техните роднини да гласуват  „да“. Едно нещо, което видимо липсваше в Русия през дните на вота, беше ентусиазмът да се подкрепи Владимир Путин – трудно можеше да се намери дори капка от него в океана на измамата и натискта при гласуването.

И въпреки това, въпреки всичко това, 21% от руснаците според официалните резултати и 35% според оценките за реалното гласуване от г-н Шпилкин са гласували „Не“. Това е дълбоко смущаваща новина за Путин, който в предишни години се беше опитал да се спре на предположението, че опонентите му в обществото се измерват в едноцифрени процентни пунктове.

Какво следва? Рекордно ниската подкрепа за Путин и продължаващите негативни тенденции дават на опозицията силни позиции в предстоящите политически битки. В предстоящите „реални“ избори, регламентирани от избирателния закон – като регионалните избори през септември и предстоящите избори за Държавна дума през 2021 г. – Путин ще се изправи пред трудна битка с мащаб, който вероятно никога досега не е преживявал. На заден план московският общински бюлетин и последвалите протести през 2019 г. ще изглеждат като лека репетиция в сравнение с тази.

Путин също разбира това. В отговор той продължава да променя избирателните правила, затруднявайки регистрирането на независимите кандидати и обмисля прилагането на наскоро изпробвания 7-дневен период на гласуване за всички бъдещи избори (което прави фактически невъзможно да се защитят бюлетините от измами). Но опозицията вече е много по-умела в заобикалянето на нови препятствия и по-важното е, че сега имаме по-силна подкрепа от гражданското общество от всякога. За начало каналът на Navalny Live YouTube сега се радва на около 10 милиона зрители месечно, което го прави наистина силен конкурент на държавната пропаганда (чиито зрителски числа избледняват). Тествани сме чрез репресия и сплашване и можем да издържим.

Предстоят трудни времена и романса на Путин с Русия приключи. Той не успя да го съживи с напълно измамен и неубедителен „конституционен вот“.

https://martenscentre.eu/blog/putins-referendum-what-next

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *