АкцентРегионът

Vesti.ru: Белград и Прищина подновяват диалога

(Дез)информация/Анализи

Сръбският президент Александър Вучич възнамерява да възобнови диалога с Прищина чрез посредничеството на ЕС. „Диалогът продължава след 20-месечна почивка“, написа Вучич на страницата си в Instagram. Според него вече е възможно да се постигне споразумение по редица теми, които ще бъдат обсъждани в Брюксел следващата седмица.

Европейският съюз приветства възобновяването на диалога за нормализиране на отношенията между Сърбия и самопровъзгласената република Косово, заяви специалният представител на ЕС за диалога на Белград и Прищина Мирослав Лайчак след онлайн среща с Вучич и косовския премиер Авдула Хоти. Срещата очи в очи на страните е насрочена за 16 юли.

Онлайн срещата на върха за възобновяване на диалога между Белград и Прищина се проведе по инициатива на Франция и Германия на 10 юли. Съобщава се, че Вучич и Хоти са изразили готовност да възобновят преговорите, въпреки че Вучич нарече исканията на Косово „безсмислени“ след разговора.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Косово и Сърбия, както и други автономии, преди са били част от Република Югославия. Въоръжената конфронтация и бомбардировките на НАТО през 1999 г. доведоха до разпадането на страната и множество етнически конфликти. Косовско-албанските структури в Прищина през 2008 г. обявиха независимост от Сърбия. Косово като отделна държава не се признава от Русия, Китай, Израел, Иран, Испания, Гърция и редица други държави.

Преговорите на Сърбия и Косово бяха прекъснати през 2018 г. след въвеждането на 100% търговски мита върху стоки от Сърбия, Босна и Херцеговина.

Коментар на АА

Съобщението за възобновяване на преговорите в Брюксел е добра новина. Идва след съобщението за отказ от преговори от страна на косовските лидери по покана на Доналд Тръмп.

Белият дом даде да се разбере, че търси предизборен актив, който може да разиграе преди изборите, които обаче предполагат натиск върху страните да сключат споразумение, с което Тръмп да докаже своите възможности. Този негов ход беше и удар срещу Меркел и ЕС, които трябваше да изглеждат като неспособни да посредничат.

С тази новина нещата се връщат към своята нормалност. Така или иначе решението на косовския проблем върви със силен икономически пакет и евроинтеграционна перспектива, които САЩ не могат да предложат. Така че решение против и без ЕС не е възможно.

ЕС просто отказа на Тръмп възможността да използва актива на миротворец в Косово.

Шансовете за постигане на споразумение не са големи, но нарастват след кризата с коронавируса. Вучич не е толкова стабилен, нито има достъп до ресурс с който да пребори последствията и. И пак зависи от ЕС, а там има условия.

Протестите в Сърбия няма да утихнат, защото причините не са отстранени.

https://www.vesti.ru/article/2429075

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *