Светът

IES ENERGY BRIEF: Консорциум има за цел да адаптира датските полета в Северно море за съхранение на CO2

Дания – Maersk Drilling се съгласи да се присъедини към нов консорциум за съхранение на въглероден диоксид (CO2), създаден от INEOS Oil & Gas Denmark и Wintershall Dea.

В момента партньорите развиват проект, свързан с развитието на капацитет за съхранение на CO2 в офшора на Дания. Проектът има за цел повторно използване на спрени офшорни нефтени и газови находища като постоянен склад  за  CO2.

Проектът има подкрепа от Програмата за развитие и демонстрация на енергийни технологии чрез Датската агенция по енергетика. „Геоложкото проучване на Дания и Гренландия”  също ще служи като изследователски партньор, провеждайки лабораторни експерименти и анализ на резултатите.

Компанията Maersk Drilling ще се включи със своя опит и с известно финансиране за първоначалните фази на проекта.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Планът е, да се изгради инфраструктура и възможности, които ще позволят на CO2 уловен на сушата, т.е. в промишлени структури  или електроцентрали, който ще бъде  транспортиран в морето за инжектиране и съхранение на 1700 м (5577 фута) под морското дъно чрез променeно предназначение на нефтени и газови  сондажи. Първоначално CO2 ще бъде натрупван в пристанища, преди да бъде транспортиран с кораб до офшорната платформа за съхранение, която ще използва отново съществуващата инфраструктура, първоначално изградена за добив на петрол  и газ.

В рамките на първата фаза, проучването за осъществимост ще утвърди съвместимостта на резервоарите, последвано от пилотно изследване на инжектирането на CO2. Целта е, първият сондаж да бъде готов през 2025 г. за инжектиране от платформата Nini в INEOS в Северно море.

Дългосрочната цел е, до 2030 г. да се развие капацитет за съхраняване на около 3,5 милиарда метрични тона / година (3,86 милиона тона) CO2, около 15-20% от общата цел за намаляване на емисиите на Дания, определена  от Датския съвет за климата и правителството.

Maersk Drilling очаква някои от морските му съоръжения да бъдат използвани за пренасочване на съществуващите нефтени и газови сондажи за инжектиране на CO2.

Изпълнителният директор Jørn Madsen каза:

„За Maersk Drilling проектът е част от нашите иновационни инициативи и привлекателна възможност за изграждане на допълнителни компетенции и разширяване на използването на нашите платформи.“

Компанията също работи по собствените си инициативи за намаляване на емисиите, свързани с офшорно сондиране, включително това,  за което  твърди, че  е първата в историята система за експлоатация на мощност на брега и модернизацията на двата подемни агрегата с хибридни, нискоемисионни такива.

https://www.offshore-mag.com/home/article/14178029/consortium-aiming-to-repurpose-danish-north-sea-fields-for-carbon-dioxide-storage?utm_source=OFF+Daily&utm_medium=email&utm_campaign=CPS200617078&o_eid=5879B2208056E2Z&rdx.ident%5Bpull%5D=omeda%7C5879B2208

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *