АкцентРегионът

Zawya.com: Турски кораб започна да сондира в Черно море

(Дез)информация/Анализи

Корабът „Фатих“ преди това е сондирал в източното Средиземноморие

ИСТАНБУЛ – Турският кораб „Фатих“ започна за първи път сондажи за нефт и природен газ в Черно море, заяви министърът на енергетиката Фатих Донмез в понеделник.

Донмез заяви в Twitter, че корабът е започнал да пробива в района на Tuna-1. „Фатих“ се намира на около 100 морски мили северно от черноморската крайбрежна провинция Зонгулдак, според данните на Рефинитив Ейкон.

„Ако има нещо, със сигурност ще го намерим“, написа Донмез.

Koрабът „Фатих “преди това е сондирал в източното Средиземноморие. Другият сондажен кораб на Турция „Явуз“ продължава сондажни операции около остров Кипър.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Анкара се разминава със страните от Европейския съюз, главно Кипър и Гърция, по отношение на собствеността върху природните ресурси в източното Средиземноморие.

Международно признатото кипърско правителство откри морски газ през 2011 г.

Турция, която няма дипломатически отношения с правителството на Кипър, твърди, че някои райони, в които Никозия провежда проучвателни операции, те са или на континенталния шелф на Турция, или в райони, в които самообявената Турско-кипърска държава, има права върху всякакви открития.

Коментар АА

В геолого-проучването на нефт и газ и особено за успеха на сондажните работи огромна роля играе качеството на направената сеизмика и нейната интерпретация, сфера в която турските компании очевидно не разполагат с опит и знания. Те се опитват да наемат чуждестранни компании, но това се натъква на опасност от санкции.

В резултат сондажните работи се реализират повече с политическа цел, за да се покаже, че Турция има капацитет самостоятелно да проучва и развива находища, отколкото с бизнес логика за оценка на риск, разходи и ползи.

https://www.zawya.com/mena/en/business/story/Turkish_vessel_begins_drilling_in_Black_Sea_minister-TR20200720nL5N2ER202X1/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *