Светът

Vz.ru: Русия оцени желанието на САЩ да закупят от Турция ЗРК С-400

(Дез)информация/Анализи

Москва счита желанието на Вашингтон да изкупи руския ЗРК С-400 от Анкара като поредната проява на американската линия за постигане на целите си чрез натиск, заяви директорът на Четвъртия европейски департамент на руското външно министерство Юрий Пилипсън.

„Ние считаме това за още едно проявление на американската линия за постигане на тясно егоистични цели чрез натиск, откритo изнудване и дори откровени заплахи, вместо честен диалог на масата за преговори. Освен това, както виждаме в този пример и в много други, Вашингтон патологично отхвърля провеждането на наистина независима външна политика в съответствие със собствените си интереси – било то с Русия или дори най-близките й съюзници в НАТО “, предава РИА Новости.

Политологът Дмитрий Дробницки в разговор с вестник ВЗГЛЯД заяви, че опитът на САЩ да изкупуват руски С-400 „опира до регионалните амбиции“ на Турция.

От Федералната служба за военно-техническо  сътрудничество заявиха, че препродажбата на руски С-400, продадени в Турция, е невъзможна без съответното разрешение от Москва.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Коментар AA

Първо, продажбата на ЗРК С-400 е напълно възможна без разрешение на Москва. Ако Ердоган реши може да го направи, но той едва ли го направи бързо, по-скоро ще поддържа суспенса.  Факт е, че рискува да няма повече продажби на руско оръжие, но Москва остава зависими и от строителството на АЕЦ „Аккую“, която се финансира изцяло от Росатом. Дори и Кремъл да реши да спре изграждането на централата, което е немислимо, щетите ще са изцяло за сметка на Росатом.

Второ, Турция не ползва вече инсталираната ЗРК система от повече от половин година, защото има проблем с нейната интеграция с останалата част от системата за въздушно наблюдение  и контрол на въздушното пространство която НАТО управлява. Няма изгледи скоро С.400 да бъде въведена.

Трето, както и при руския газ, Турция на Ердоган разкри по недвусмислен начин, че Русия е зависима и уязвима както по линия на продажбите на природен газ /които са блокирани/, така и по линия на закупената оръжейна система, която може да бъде препродадена на САЩ.  Тъй като и до този момент в Турция има руски специалисти, които се използват за монтаж и пуска на зенитно-ракетния комплекс, включително информационните системи и софтуера е напълно възможно те да затруднят използването на С-400, но едва ли могат да направят системата неизползваема.

Четвърто, Ердоган има все по-голяма нужда от САЩ за да разреши проблемите с геополитическото си его в Източното Средиземноморие, особено с Гърция. Не може да си позволи да се изправи срещу Вашингтон и подобна сделка, или поне хипотезата за подобна сделка, е важен преговорен стимул.

https://vz.ru/news/2020/7/23/1051353.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *