АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Аварията на един газопровод – закономерност в случайността

На газопроводите, които прекарват руска газ, напоследък никак не им върви.

Днес точно в деня, в който турската компания „Боташ“ обяви, че спира транзита на руски природен газ по наземната част на Турски поток – 2, аварира газопровода на Булгартрансгаз, с който се доставя руски газ за Гърция. От снимките, които видях няма взрив. Ако прегледате данните за физическите потоци през интерконектора Сидерокастро – Кулата ще се убедите че с изключение на пет дни през юни, между 24 и 29, когато е работил в реверсивен режим, през останалото време физическия поток е бил към Гърция на руски газ. Това не означава, че не имало сделки, но те са били виртуални, суапови. Те остават възможни и при авария.

От 1 април 2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД увеличи техническия капацитет на Кулата/Сидирокастро на реверсивната връзка – посока Гърция-България (Entry) повече от 4 пъти до 46 535 000 kWh/d, което остава два пъти по-ниска от преките потоци. Все пак този увеличен капацитет позволи доставките на ВПГ газ през терминала Ревитуса в Гърция.

По отношение на обяснението за техническата повреда в газопровода, което е вероятната причина, трябва да си припомним, че това са тръби на 35 години и тази случайност има своята закономерна причина. Вместо БТГ да инвестират в подмяна на тръбите, в системи за мониторинг и контрол, те хвърлиха всичките си ресурси за изграждането на Турски поток през България, като занемариха работата по подмяната на остарялата преносна и транзитна мрежа.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Тогава всяко по-високо налягане може да предизвика авария и да извади газопровода от строя. Няма нужда от конспиративните теории, реалността е достатъчно конспиративна. Още повече, когато имате прецеденти как се провокират „технически“ пробиви по газопроводите. Спомням за една друга „авария“ преди години, април 2009 година, на границата между Туркменистан и Русия, когато Газпром търсеше причина да спре вноса, съответно транзита, на турменски газ, за Украйна. Причината пак беше „техническа“, но в действително имаше предумисъл – Газпром спря да приема туркменски газ внезапно, което допринесе за повишаване на налягането, което при остарялата инфраструктура от туркменска страна, предизвести огромна експлозия.

Не внушавам нищо, просто споделям нещо от арсенала на случайните преднамерените „аварии“. 

Като не подменяш 35 годишни тръби, случайността става закономерност.

Да оставим конспиративните теории и да обърнем внимание на съвпадението с предупреждението, което Русия отправи към България преди няколко дни. То бе в послание към Борисов да не подава оставка и да довърши Турски поток през България.

Във втората част на послението и във връзка с рязкото съкращаване на  потреблението на руски газ в Турция /на практика и двата газопровода от Русия Син и Турски поток не работят за турското потребление/, Москва заплаши България, и то не през говорител на Газпром, а през Министерството на външните си работи, за да подчертае, че руската държавата ще се намеси, че ще има „сериозни“ последствия ако не се изпълнява договора с Газпром в предвидените обеми и се освободи 50 процента от пазари си за конкурентни доставки на азерски и ВПГ до края на годината.

Шефът на Четвърти Европейски Департамент в МИД Юрий Пилипсън каза „

„Дългосрочният договор между„ Газпром експорт “и„ Булгаргаз “за доставка на нашето„ синьо гориво “е в сила до 2025 г. В тази връзка българската страна не може да откаже закупуването на руски газ без правни и икономически последици“…. За нас е важно спазването на двустранните споразумения. “ Забележете Кремъл вменява на Борисов задължението, че е отговорен българския газов пазар да е 80 процента затворен за конкуренция на Газпром!?!

Заедно със „случайната“ авария на интерконектора с Гърция при Кулата на практика България попада в скуиз, тъй като и се вменява дълг да пази пазарните дялове на Газпром, въпреки срива на продажби в Турция, а от друга страна е заплашена да не изпълни договорите си за азерски газ и втечнен природен газ.

Отново съвсем „случайно“, въпреки че цените на азерския газ е конкурентна, Булгаргаз не внася нужната гаранция.

За Гърция няма никаква проблеми, тя и без това е диверсифицирана и напълно може да се справи и без руски газ.

Както се казва, някои случайности са прекалено закономерни.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *