АкцентБългария

Tsargrad.tv: „Соросоидите “срещу “Турски поток”: Политолог за митингите в България, Сърбия и Гърция

(Дез)информация/Анализи

Политологът Пламен Пасков говори за митингите в България, Сърбия и Гърция. Той е сигурен, че „Соросоиди“, които искат да блокират „Турски поток“, стоят зад това, което се случва.

Те се опитват да дестабилизират политическата ситуация в България и редица други страни, за да предотвратят завършването на изграждането на инфраструктурата за газопровода „Турски поток“. Това мнение изрази българският политолог Пламен Пасков в интервю за вестник „ПолитЭксперт“.

През последните няколко седмици вълна от хиляди силни митинги премина през България, Гърция и Сърбия. И ако първоначално исканията на протестиращите бяха разумни (борбата с корупцията и мафията), то сега лозунгите започнаха да се трансформират,  и сега хората се борят „за всичко добро срещу всичко лошо“.

Конкретно в България протестът беше спонтанен и лошо организиран. Тригерът беше:

  • инцидентът на плажа, който е узурпиран от политика в сянка Ахмед Доган, когато служителите на държавната сигурност задържаха бившия министър на правосъдието Христо Иванов;
  • Нахлуването в администрацията на президента Румен Радев, инициирано от прокуратурата.

Тогава обаче на сцената излязоха „соросоидите“ и пришълците от управляващата партия ГЕРБ, което предизвиква недоволство сред гражданите. В същото време колата на американския посланик беше забелязана в сградата на българското външно министерство, въпреки че срещата не беше афиширана по никакъв начин. Не забравяйте, че Държавният департамент на САЩ заплаши да наложи нови санкции срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Фактът, че митингите започнаха в България, Сърбия и Гърция, политологът счита за неслучаен. Работата е там, че тези страни също участват в проекта „Турски поток“.

„Горната линия на газопровода минава точно през България, и прави завой към Сърбия, а след това през Унгария и Австрия достига Германия, най-големият потребител на газ в Европа. Долната линия минава през Северна Гърция, след това през Албания и Адриатическото крайбрежие, тя навлиза в Южна Италия. Между другото, и там има протести – учудващо, нали? “ – заяви той.

Затова експертът е уверен, че американците, които се интересуват от налагането на ВПГ на Европа, застават зад бунтовете.

Както заяви членът на Съвета на федерацията Константин Косачев в интервю за РИА ФАН по-рано, решението на САЩ за санкции противоречи не само на международното право, но и на задълженията на Вашингтон към партньорите. Американците преследват собствените си търговски интереси, които трябва да елиминират конкурента на пазара в лицето на Русия.

Сега трябва да наблюдаваме реакцията на европейските държави.

„Ако проявят характер и настояват, че техните интереси в тези проекти не трябва да са под влияние на американските санкции, тогава се надявам светът все пак да издържи и да не се поддаде на едностранния американски натиск“, каза той.

Коментар на АА

Опитите да се вкарат в геополитически матрици протестите в България са традиционен опит за вкарването на разкол по интереси и в крайна сметка тяхното опитомяване. Въпросният „политолог“ Пасков е представител на крайно русофилската организация „Възраждане“ и това изказване на буди изненада. Това е новата линия на мобилизация на русофилските организации срещу протеста за да не осигури възможност на правителството на Борисов да завърши газопровода.

В анализа има допуснати елементарни грешки – Турски поток не минава през Гърция, комбинацията на протестите в тази страна с протестите в България е меко казано абсурдно. Има и доста фактологически неточности.

Но е факт, че линията на противопоставяне на Москва, включително през този сайт на генерал Решетников и Константин Малофеев минава през опасността, които Кремъл вижда, свалянето на това правителство да блокира Турски поток.

Маневрите, които Борисов предприема в тази област никак не са достатъчни.

Тази статия обяснява и присъствието на крайни русофили в протестите – опити да се влияе върху фокусите на протеста и контролира неговата енергия в посока безопасна за Кремъл.

https://tsargrad.tv/news/sorosjata-protiv-tureckogo-potoka-politolog-o-podopleke-mitingov-v-bolgarii-serbii-i-grecii_269932

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *