АкцентРегионът

Mirnov.ru: Поток в безсъзнание

(Дез)информация/Анализи

„Най-голямото находище на природен газ в историята на страната е открито в турския участък на Черно море с резерви от 320 милиарда кубически метра.“

Според президента Р. Ердоган до 2023 г. властите планират да доставят този газ не само на своите граждани, но и да организират износа на синьо гориво.

Изглежда, какво общо има Русия с това ?! Уви, много дори … Нашите власти отдавна искат да прекарат тръба на юг към Европа. Това е солиден пазар на продажби за „Газпром“, инструмент за влияние върху редица държави-членки на ЕС. Освен това е добър начин да покажем голямо противопоставяне на Украйна, която постоянно вдига скандали заради транзита на газ и изнудва за отстъпки. Доставките през Южен поток биха позволили на Русия да затвори украинския коридор и да отиде направо до България, а след това и да сложи Балканите в джоба си.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Може би очакването на печалби и дивиденти замая главите на нашите топ лидери и те не изчислиха всички последствия. Те не взеха предвид изискванията на Третия енергиен пакет, приет в ЕС. Този документ не допуска монопол при доставката на енергийни ресурси на Стария свят чрез газопроводи, нефтопроводи и електропроводи. Монополният собственик на такива мрежи трябва да предостави 50% от капацитета си на конкуренти или да продаде мрежите на независими оператори.

Но и „конкуренцията“, и „независимостта“ са понятия, които са чужди на нашите власти и на големия бизнес. Решиха да действат на случаен принцип, без да осъзнават последствията, и попаднаха в задънена улица! Прокараха тръба от Ямал, похарчиха много пари, но България се уплаши от ЕС и изостави Южен поток.

Ръководителят на „Газпром“ А. Милър гневно заяви, че проектът е затворен и връщане към него няма да има. Гневът и изразходваните милиарди провокираха идеята за пренасочване на газопровода към Турция, наричайки го „Турски поток“. Така поставихме Р. Ердоган начело на крана , през който Южна Европа ще бъде снабдена с газ! Тоест, нашиет хора връчиха лостовете на политическо влияние на фигура, която не беше свикнала да изпълнява задълженията си.

Експертите предупредиха, че Ердоган е ненадежден съюзник, способен да предаде всекиго всеки момент. Но слушаме ли експерти, когато изпълняваме мегапроекти?! Основното нещо е да се усвоят парите …

„Самият„ Турски поток “- тези две линии, които бяха положени през морето, твърдят, че струват по-малко от 10 милиарда долара. Но според изчисленията на ВНИИГАЗ строителството на нов коридор от Ямал само до Торжок, тоест точно преди да се обърне на юг, към Черно море, би трябвало да струва – те добре го изчислиха – до 92 милиарда долара “, казва авторитетният експерт Михаил Крутихин. „И такива чудовищни ​​разходи за ненужни газопроводи доведоха до факта, че„ Газпром “ е в много плачевно финансово състояние.“

… „Турски поток“ най-накрая започна да работи, руският газ отиде на турския пазар. И тук Ердоган, радостно потривайки ръце, съобщава, че скоро страната му може да не се нуждае от руско гориво. Оказва се, че сме хвърлили десетки милиарди на вятъра.

Това често се случва, когато политиката изпреварва икономиката.

https://mirnov.ru/ekonomika/potok-bez-soznanija.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *