IES ENERGY BRIEF: Япония губи шанс за преосмисляне на енергийната си политика

David Whitehouse, 4 September 2020, admin.petroleum-economist.com

Краят на ерата на Шиндзо Абе – министър-председателя на Япония,  едва ли ще накара страната да увеличи своята амбициозна цел за възобновяемите енергийни източници

Действията на управляващия в Япония елит на Либерално-демократическата партия (LDP) – при избора на заместник  на премиера в оставка Шиндзо Абе – в полза на гласовете на депутатите от партията над обикновените членове означават, че се губи рядък шанс за радикално преосмисляне на енергийната политика.

Избраният наследник на Абе ще завърши най-дългогодишния съкратен мандат на министър-председател в страната, който ще продължи до септември 2021 г. При нормални обстоятелства депутатите от партията и редовите членове ще имат равен брой гласове, за да направят този избор. Но решението на Абе да подаде оставка, поради влошеното си здраве, се използва, за да оправдае претеглянето на различните групи на влияние. Изборният процес, който започва на 8 септември, дава 394 гласа на депутатите от LDP и само 141 на партийните управаляващи на префектурата.

Толкова тежко изкривяване в полза на политическите инсайдери ще благоприятства дясната ръка на Абе, главният секретар на кабинета Йошихиде Суга. 71-годишният „младеж“ е по-скоро координатор на политиката, отколкото човек на идеите; неговото издигане сочи към безопасност на първото място, като консенсусът около съществуващите политики е защитен.

Суга, одобрен от Абе, „е водещият кандидат да поеме юздите най-малко до септември следващата година“, казва Дан Шулман, директор в Shulman Advisory  в Токио. Премиерската позиция на Суга е „основана на заповеди от партийната йерархия на LDP,  да не се разклаща лодката между днес и следващия септември“.

„Има всички основания да смятаме, че Суга ще продължи политиката на Абе в подкрепа на ядреното рестартиране“, казва Shulman, като посочва рекорда на Суга за силна обществена подкрепа за ядрената енергия. „Не очаквам значителни промени в краткосрочен план [в енергийната политика].“

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Безопасността на първо място

Сигурността на енергийните доставки на Япония никога не се е възстановила напълно от петролния шок през 70-те години. Оттогава всички източници на гориво са проучени, като ядрената енергия е облагодетелствана до времето на катастрофата във Фукушима през 2011 г. Това доведе до преминаване към вносни изкопаеми горива за сметка на ядрената енергия.

Съотношението на енергийната самодостатъчност на страната през 2017 г. беше 9,6% , в сравнение с 16,9 % в Южна Корея, 68% във Великобритания и 93 %  в САЩ. Суровият нефт идва главно от Близкия изток, а въглищата от Австралия.

Aбе предпочете да рестартира ядрената енергия, като начин за намаляване на зависимостта от тежки въглища. Последователността, на първо място, за безопасност означава, че поне засега „новите надежди“ като Шинджиро Коидзуми, син на бившия премиер Джуничиро Койдзуми, ще трябва да изчакат своето време.

Това означава, че шансът за преоценка на крехкия енериен микс на Япония се губи, казва Марк С. Коган, доцент в Kansai Gaidai University в Осака. Като министър на околната среда Койдзуми се опита да „отучи“ Япония от въглища, но намери пътя блокиран от по-мощното министерство на икономиката, търговията и промишлеността. Койдзуми също е враждебен към ядрената енергия и като министър-председател вероятно ще „осъди всяко възобновяване на ядрената енергия“, казва Коган.

Актуалната цел е, възобновяемите енергийни източници да осигуряват да 2030 г. около 25% от електроенергията. Но, казва Коган, Япония е „толкова далеч зад кривата, че ще са необходими няколко години, за да достигне днешната средна глобална стойност“. През цялото време, добавя той, Китай прави големи инвестиции в развитието на възобновяемата енергия.

Една богата държава, с национален гений за иновации, на която липсва енергийна сигурност, трябва да бъде очевидният кандидат за водещ преход към възобновяема енергия. Но по някакъв начин изглежда никога нещата не се получават по желания начин.

„Те имат индустриалната, дигиталната и икономическата сила да го направят“, твърди Шули Гудман, изпълнителен директор на базираната в Сан Франциско LF Energy. Ясна стратегия за възобновяема енергия „би поставила страната в позиция на лидерство, вместо на уязвимост“.

Но всяка подобна амбициозна стратегия, изглежда, ще трябва да се изчака, поне докато междувременно срокът на Суга свърши.

http://admin.petroleum-economist.com/articles/politics-economics/asia-pacific/2020/japan-wastes-chance-for-energy-rethink

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *