Алтернативи & Анализи: Борисов бяга от среща с Франсис Фанън – последствията и сигналите

Новината от вчера е несъстоялата се среща между най-високопоставения американски енергиен дипломат Франсис Фанън и българския премиер. По принцип почти всеки път, когато в София е пристигнал американския топ енергиен представител Борисов е намирал време за да го приеме. Нещо повече, в контекста на изключителното внимание което най-влиятелния български политик отделя на енергийни проекти, да не се срещнеш със специално пристигнал за цел пратеник на Белия дом, е твърде нетипично за „балансиращия“ света български премиер. Направете справка за срещите на Ричард Морнингстар или Амос Хохстийн с Борисов през последните десет години.

Още вчера, след като Фанън направи изявлението пред журналистите, стана ясно, че среща с Борисов няма да има. Дипломатическата практика предполага изявления пред пресата да се правят след най-важната среща, за да не се възприемат като неуважение и да се съхрани стойността на прекия разговор с най-високото ниво.

Защо Борисов избяга от срещата с Фанън?

По същата причина поради която панически нареди на шефовете на Булгаргаз да оттеглят предложението си за повишение на цената на природния газ с 20 процента в началото на септември – страх, че негативните новини от евентуална среща с Фанън, с публичната позиция на американците относно неговата злополучна игра с имената на Турски поток у нас, ще подкопае мита за неговите „блестящи“ отношения с Америка, опровергае притчата за безграничната му способност да продава руски проекти на Запад, ще го дискредитират у нас и зад граница, и допълнително катализират протестите.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
Опита всичко. Опита медиен контрол – темата за това изключително важно посещение от Америка бе потулена от проправителствените медии. Цензурата е универсална и не касае само представителите на извънсистемната опозиция, вече касае и съюзниците.

Опита и да сключи сделка с първите F-16, които му осигуриха прием в Белия дом. Опита отново да предложи същата схема като купи нови самолети, и 3D радари, опита да даде поръчка за над 150 милиона долара на американската Солар Турбайнс за доставка на газови турбини за компресорните станции по Турски поток, точно по начина по който продаваше и АЕЦ „Белене“ с „дял в бизнеса“ на „американската“ Уестингхаус. 

И всичко това за да купи мълчанието или снизхождението на Америка към неговата корупиция и автократичен модел на управление. Не успя, защото съветниците му, така и не разбраха, че когато стане реч за геостратегически приоритети във фаза на остра конфронтация с Русия, САЩ не правят компромиси, камо ли за сделки с дискредитиращи ги автократи на такова ниво. Оценката на Вашингтон е непоколебима – независимо от имената Турски поток носи зависимост и корупция от Русия.  

Това, което Фанън сподели с журналистите след срещата с енергийния министър Петкова, уби надеждата, че Борисов ще може да се измъкне от санкциите и че Кремъл и Газпром ще могат да се договарят през саудитците с американците. Съгласете че за подобен извод няма нужда от особено прозорливост – ако САЩ провеждат недвусмислена политика спрямо „близнака“ на Турски, Северен поток и най-важния си съюзник в Европа – Германия, какво остава за периферна България, която, при Борисов, е политически риск и променяща се стойност като съюзник.

Като добър дипломат шефът на енергийната дипломация на САЩ не наблегна на „тоягата“, а посочи, че налагането на санкции не е първия избор на Америка, а само крайния етап от процеса на убеждаване на съюзниците. Ако не разберат, че не е нормално докато се член на НАТО и ЕС, да работиш за прокарване на интересите на главния опонент – Кремъл, през стратегически важния за него Турски поток, ни предстоят трудни дни.

Българският управляващ „елит“ не може да разбере, че за Америка дори не е нужно да налага явни санкции, достатъчно е застрахователите на кредити и договори около Турски поток в България, да не ги застраховат. Или доставката на „американските“ газотурбините да не стане, или да се забави, или да се утежнят условията по кредитите, тъй като проектът е с висок политически риск. Което е самата истина. 

И тогава ще излезе на повърхността грижливо прикриваната тайна за задкулисното финансиране от Газпром, както лъснаха и руските компании и руските доставчици, които де факто строят Турски поток у нас. От там пък да лъсне цялата корупционна пирамида от политици и компании, които участват в разпределянето на ползи, прехвърляйки върху Булгартрансгаз целия огромен дълг по проекта, без сигурни приходи.

В заключение – този удар върху атлантическия имидж на Борисов не е последния. Европа вече смени тона към неговото правителство и към модела на управление. САЩ също дадоха ясно да се разбере, че вече не приемат версията на Борисов-Пеевски и Гешев като убедително доказателство за демократичност и съюзническа солидарност. Така за пореден път, макар и дискретно от Вашингтон дадоха да се разбере, че споделят оценката на протестите за корупцията като „лепило“ на това управление, с което заявиха че този премиер нямат тяхната безусловна подкрепа.

Думите на Фанън ще отекнат болезнено и във вътрешнополитически план, особено сред „десните“, които защитават Борисов. Стана ясно, че при него всичко е фасада, зад която се крие базисна и неотменима зависимост от Русия. Не вярвам катарзисът при „десните“ след студения душ от Америка да е бърз или необратим процес. Защото подкрепата им никога не е била идейна, принципа, а функция на текуща целесъобразност.

Но рано или късно ще трябва да признаят – Борисов е „пунта мара“ атлантик и демократ, истинската му природа е инструмент на Москва. 

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *