АкцентБългария

In.reuters.com: България ще проведе преговори с американски компании за нов ядрен реактор

(Дез)информация/Анализи

Българското правителство даде на държавната енергийна компания Български енергиен холдинг (БЕХ) зелена светлина в сряда, за да започне преговори с американски компании относно плановете за изграждане на нов ядрен реактор в своята централа в Козлодуй, каза енергийният министър.

Теменужка Петкова заяви, че балканската страна се стреми да изгради нов реактор за повишаване на енергийната сигурност и да премине към по-малко замърсяващи методи за производство на електроенергия в съответствие с целта на Европейския съюз за неутралност на климата до 2050 г.

Във вторник премиерът Бойко Борисов заяви, че новият реактор трябва да е базиран на американска технология.

„Правителството даде мандат на БЕХ да започне преговори с американски компании, които разработват ядрени технологии, за да проучи възможностите за изграждане на нов реактор“, каза Петкова.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Тя не посочи компаниите, които ще участват в преговорите, но заяви, че резултатите ще бъдат обявени в края на януари.

България експлоатира два ядрени реактора от 1000 мегавата съветско производство в Козлодуй и търси инвеститори за планирания си проект за Белене на стойност 10 милиарда евро, който се очаква да работи с два руски ядрени реактора от 1000 мегавата.

Петкова каза, че има място и за двата проекта, защото България ще трябва да започне постепенно спиране на своите ТЕЦ на въглища след 2030 г.

Местните анализатори разглеждат съобщението в сряда като опит на правителството да разшири лобистката си база във Вашингтон и да избегне потенциалните санкции на САЩ срещу българското продължение на руския газопровод „Турски поток“.

„Трябва да разглеждаме тези намерения в светлината на необходимостта да се избягват санкциите на САЩ върху тръбопровода „Турски поток“ на българска територия поне докато той не бъде построен“, каза политическият и енергиен анализатор Илиян Василев.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди през юли, че инвеститорите в „Северен поток 2“ и клон на тръбопровода „Турски поток“ могат да бъдат изправени пред санкции, тъй като Вашингтон се стреми да ограничи икономическия лост на Кремъл над Европа и Турция.

България нарече газопровода на своя територия „Български поток“ и каза, че това е отделен проект.

https://in.reuters.com/article/us-bulgaria-nuclear-kozloduy/bulgaria-to-hold-talks-with-us-companies-over-new-nuclear-reactor-idINKBN26Z19I

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

One thought on “In.reuters.com: България ще проведе преговори с американски компании за нов ядрен реактор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *