АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Няма да отстъпим, няма да отстъпим – една вечер на протест

Не съм редовен на протестите, но реших именно в един не обявен като въстание ден да навестя протеста в триъгълника. Беше важно да видя, как в един обикновен ден за 101 път изглежда протеста. Със сигурност не е най-масовия протест за което очевидна „вина“ нося и аз и хилядите софиянци, които биха могли да отидат.

Важно е и защото властта през последните седмици се опитва всячески да опитоми, деморализира, сатанизира и в крайна сметка обезсмисли събирането на тези хора всяка вечер..

За това отидох, заради осъзнатата отговорност и за да ги подкрепя не по време на въстание, а в делничен протест. Както трябва да направи всеки от нас, защото става дума за съдбоносна битка за България. Отстъплението и примирението не са опция, защото ако сега ТЕ победят, както внушават и в минаващи за неправителствени медии, то страната ще потъне окончателно в поредната и най-тежка национална катастрофа. При предишните демографията е помагала да се измъкнем от „дупката“. Днес нацията се стопява и най-лошото мнозина предпочитат да емигрират, отколкото да се борят!?

От разговорите и чутото разбрах, че хората изобщо нямат никакво намерение да отстъпват, за тях това е равнозначно на предателство. Независимо от метеорологичните условия и активните мероприятия на властта да раздели и обезсърчи протеста, за протеста площад независимост е Шипка.

След 100 дни накрая протестът беше забелязан и от Панорама на държавната БНТ.

Сценарият и подредбата на гостите в студиото издаваха стреса на шефовете на казионната медия как хем да поканят и дадат трибуна на протеста, хем да обезсилят значението на казаното от него.

Стана ясно, че „говорещите глави“ на властта имат проблем с „любовта на народа“.

В студиото на държавната телевизия могат да ги обслужват пълноценно, но колчем излязат на улицата при гражданите, им трябват кордони от жандармеристи, които бягат около луксозните им коли като бодигардове на Ким Чен Ун.

Кадрите от тези скандални „бягства“ деморализират подкрепящите властта и нейните политици. Уж избрани от милиони и изразяват волята на мнозинството, пък не смеят да излязат сред хората. Посланието не е трудно за разгадаване след като башбаканинът се скита немил недраг по планини и гори.

Подредбата  на гостите в студиото беше класика – правителственият социолог бе поставен в стола на властта. До него беше „кънчо-райчевската“ опозиционна социология, също добре захранена с поръчки и опора на модела и всяка власт в последните двадесет и пет години. До него, за пръв път от сто дни един от организаторите на протеста, а по-натакъв в ляво от него властови интелектуалец, комуто бе отредена ролята на „съмняващия“ се и търсещ кусури в естетиката на протести.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Самият водещ също е отколешна медийна комета, която свети със светлината на текущата целесъобразност. За 14 предавания от началото на протестите, и 56 госта, въпросният водещ беше поканил само 5 души, които могат да минат за изразители на исканията на протеста, без да го представляват.

Да припомним по закон БНТ е „обществена“ телевизия. Допитванията до общественото мнение устойчиво показват, че почти 2/3 от населението подкрепя протеста. А представителността по темата „обществената“ Панорама е под десет процента. Ето това е разликата между държавната /под десет процента/ и обществената /66 процента/ покритие на теми и интереси. БНТ подкрепя властта, а не обслужва обществените нужди. И за това е отговорно ръководството на медията и колянопреклонни журналисти.

Очевиден бе опитът да се осигури числено превъзходство срещу проникналият представител на протест – четирима срещу един. И тезите бяха познати. Особено на властовия интелектуалец, който не разбирал езика на протеста, не били достатъчно изчистени и изтънчени посланията и изразните средства. Изглежда общуването на въпросния господин с плеймейтки рязко е повишило очакванията му към езика и визията на протестиращите. Човек може да остане с впечатление, че едва след като тези труженички тръгнат да протестират, той ще е в състояние да разбере „езика на протеста“.

Ако забелязахте, разговорът изобщо не се водеше около важните проблеми на България, а около проблемите на властта. Нито дума за кризата и предизвикателствата, за неадекватността на управлението и пътя за спасението.

Фокусът на водещия беше около яйцето и мястото му сред набора от изразителни средства. Нито дума за насилието на властта, при това не само физическото – през финансираните със стотици милиони лева „народни пари“ полицаи и жандармерия, а и онова психическото през арогантността на мутри, които си мислят че властта им принадлежи и могат да се измъкнат от всяко престъпление без да получат наказание.

Знаете ли какво разделяше хората в студиото на държавната БНТ?

И властовия социолог, и властовия опозиционер социолог, и властовия интелектуалец, приятел на Кошлуков и водещия – всички до един зависят от щедростта на публичния или свързания с него частен ресурс, до който са се добрали. Това е техния кислород,– житейски и професионален, тяхната зона на комфорт, която са приели и градили в продължение на целия си живот. Нагаждането е станало тяхно символ верую и сега идват едни отрицатели на тяхното Статукво, които нахлуват неизвестни, неканени, неодобрени от Системата.

Всеки един от четиримата „властоугодници“ в студиото на БНТ е сключил договор с Мефистофела на властта, чрез който е заменил професионална свобода и критичната си гражданска съвест с достъп до публичните блага и медии. И сега с ужас установяват, че някакви досадни „уличници“ се организират в протести, които са на път да разрушат „къщичка“ им в която прелюбодействат тайно и открито с властта.

А уж са, привилегировани до живот, интелектуален „каймак“, недосегаеми за укор и конкуренция при всяка власт.

Нямам никакви илюзии – тази кохорта от придворни ласкатели стоят в основата на българската матрьошкина демокрация, в която с реалните гласове на десет процента от населението, „повредени глави“ управляват деветдесет процента. Именно тези обслужващите са особени фанатици, защото функцията им е да бранят мутрите на власт от критиката, и тъй като им е забранено да виждат кусурите на властта, се самонасочват към кусурите на нямащите власт протестиращи.

До тук за БНТ.

След обичайните вдъхновяващи речи протестът мина по редовния маршрут до Орлов мост, където ирландската евродепутатка Клеър Дейли даде нещо като импровизирана пресконференция и напомни, че Европа ни гледа.

Така завърши една нормална вечер от народната работа на протестиращите, които и този път бяха предпочели да поставят България пред домашния си уют.

Светли хора, големи хора, стърчащи хора.

От тези, на които се е крепяла винаги надеждата България да пребъде.

За това всеки ден като настане вечер и се разположите удобно у дома или в ресторанта, си спомнете за тях и за техния тих подвиг – всеки ден в дъжд, студ, пек, през последните сто дни. И се присъединете. Защото ви пука за България.

Не познавам нито един от тях, който да е станал богат от протести, нито който се надява да стане богат. Защото не са бедни хора. Само заради едното достойнство, заради своята и нашата обща чест.

Защото пак се появи Султани, който ни третира като рая.

Поклон пред неотстъпчивите.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *