Светът

Worldview.stratfor.com: Русия: Бившият финансов министър се изказа срещу съкращаването на бюджета за отбрана

(Дез)информация/Анализи

Какво се случи: Бившият финансов министър и настоящ ръководител на Сметната палата на Русия Алексей Кудрин заяви пред законодателите, че плановете им за намаляване на бюджета за отбрана на страната до 2,5% от БВП до 2030 г. ще поставят военните разходи под необходимото ниво, за да гарантират националната сигурност.

Защо е важно: Въпреки предупрежденията на Кудрин, краткосрочните съкращения на разходите за отбрана са неизбежни поради кумулативния натиск върху руския бюджет, вариращ от санкции до пандемията от COVID-19 и последващия спад в световните цени на петрола. Това означава, че руските военни няма да могат да поддържат военното усилие за модернизация, което провеждат през последните десетилетия. Приемането на нови отбранителни технологии и оръжейни системи също ще бъде допълнително ограничено.

В момента руската Държавна дума разглежда проектобюджета за 2021 г., който включва значително намаляване на разходите за отбрана, за сметка на икономически стимули за смекчаване на въздействието на кризата с COVID-19.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Коментар на АА

Бюджетът за отбрана на Русия никога не е бил 2,5 процента от БВП на Русия, при управлението на Путин. Миналата година беше 4 процента. Самата методология на изчисляването му позволява скриване на пера по различен начин – инвестициите в нови въоръжения минават през предприятията на ВПК, които са извън бюджета на отбрана, поддържането на руските стратегически ядрени ракети – в частта ядрени материали се поема през Росатом, има и доста секретни пера, които просто не се оповестяват. Особено в сферата на научно-изследователската дейност, която се финансира по други програми. Така са и програмите за разработка на новите видове въоръжения, които се субсидират през производителите и купуват отново през целеви бюджети.

Но това което е важно, че Алексей Кудрин прави публично заявление, което разкрива дълбочината на кризата и признанието, че при тези равнища на приходите в бюджета от енергийни източници и при отсъствие на диверсифицирана икономика, Русия  не може да поддържа военните си операции зад граница и да участва в надпревара във въоръжаването.

Призивът на Кудрин означава на практика, че Путин ще трябва да избира между геополитическите си амбиции и рязкото съкращение на жизнените стандарти. Вероятно ще избере милитаризацията на икономиката и обществения живот.

Много важен анонс, особено в контекста противопоставяне на разходите за специалните служби на разходите за министерството на отбраната.

https://worldview.stratfor.com/situation-report/russia-former-finance-minister-warns-against-cutting-defense-budget?id=87179e919a&e=ce47195b6d&uuid=e7433fac-9378-4f03-8cc1-1447b2b98da5&utm_source=Daily+Brief&utm_campaign=f43f5efc71-EMAIL_CAMPAIGN_2020_10_16_01_43&utm_medium=email&utm_term=0_87179e919a-f43f5efc71-53579089&mc_cid=f43f5efc71&mc_eid=ce47195b6d

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

One thought on “Worldview.stratfor.com: Русия: Бившият финансов министър се изказа срещу съкращаването на бюджета за отбрана

  • This post offers clear idea in favor of the new users of blogging, that really how to do running a blog.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *