АкцентСветът

Vz.ru: Пентагонът коригира изявлението относно прехвърлянето на американски войски в балтийските държави

(Дез)информация/Анализи

Неназован представител на американските военни кръгове направи разяснения по отношение на изявлението на шефа на Пентагона Марк Еспър относно възможното пренасочване на Втория брониран полк на сухопътните войски на САЩ от Германия към балтийските страни, Румъния или България.

Според неназован американски военен служител Съединените щати обмислят варианти за прехвърляне на част от американските войски от Германия в България, Румъния и балтийските държави като част от обявеното преразпределение на американските сили в Европа. Той увери, че говорим за евентуално ротационно присъствие на американски войски в изброените държави, съобщава ТАСС.

„Както отбелязахме в съобщенията от 29 юли [за плановете за преразпределение на войските в Европа], възнамеряваме да разположим американските сили на източния фланг на НАТО на постоянна ротационна основа, за да изпълним насоките, определени от министъра на отбраната [САЩ Марк Еспър].“ – каза американския военен служител.

„Както министърът отбеляза [в речта си] на Атлантическия съвет, споразумението за разширяване на отбранителното сътрудничество с Полша, неотдавнашното двустранно взаимодействие с министрите на отбраната на Румъния и България и консултациите с нашите съюзници в Прибалтика ни дадоха възможност да разположим силите си в тези страни,“ добави служителя на Министерството на отбраната на САЩ.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




По думите му все още не са взети окончателни решения по този въпрос. „Процесът на планиране на предложените стъпки продължава. Това включва консултации с нашите съюзници и партньори в региона, както и с членове на [американския] конгрес “, каза служителят.

По-рано шефът на Пентагона Марк Еспър заяви, че американската администрация обмисля възможността за пренасочване на Втория брониран полк на сухопътните войски на САЩ от Германия към балтийските страни, Румъния или България за постоянно.

Напомняме, че в началото на август шефът на Пентагона обяви прехвърлянето на американските войски „по-на изток, по-близо до границите на Русия“. По-късно Вашингтон и Варшава подписаха споразумение за увеличаване на американския контингент в Полша с 1000 войници.

В края на юли САЩ обявиха изтеглянето на 11,9 хиляди американски войници от Германия, 6,4 хиляди от които ще се приберат у дома, останалите ще бъдат прехвърлени в Италия и Белгия. На 1 юли американският президент Доналд Тръмп одобри план за изтегляне на някои американски войски от Германия. По-рано шефът на Белия дом обеща да намали военния контингент в Германия до 25 хиляди души, ако Берлин, който „плаща на Русия милиарди долари“, не започне да изпълнява задълженията си по плащанията си към НАТО. Той също така говори за големите дългове на Германия към НАТО и отказа на Берлин да „плаща сметките“.

Коментар на АА

Уточнението е много важно, за да се отдели предизборната част в изявлението на Еспър, в контекста от необходимостта Тръмп да отбива атаката на Байдън, че игнорира НАТО и се договаря с Путин.

В същност преди да бъдат озвучени подобни планове, особено в категорична форма, те минават процес на дискретно договаряне със съответните страни, включително по отношение на техните вътрешни процедури. Предварителното им озвучаване в този смисъл може да има нежелателен обратен ефект.

https://vz.ru/news/2020/10/21/1066437.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *