АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Ветото върху членството на Северна Македония в ЕС не е опция, време е за повече европеизъм

Няма да коментирам историческите причини за спирането на Македония по пътя към членството в ЕС, включително вариациите „сега да се съгласим“, пък след това ще пречим. Тъпчене на място.

Ахилесовата пета на днешната ни стара политика спрямо РСМ е нейната едноизмерност – не се ли разбираме с тамошните „историчари“ ,  няма напредък по целия фронт. Така се превръщаме в изпълнители на тяхната воля и наказваме всички северномакедонци, което потвърждава тезата им че сме първосигнални и лесни за манипулирани. Вместо да маргинализираме тези сили, ние ги усилваме, като се лишаваме от възможностите на холистичния подход, на взаимните обвръзки и зависимости.

Да си представим за миг, сменим локалноцентричния подход с европейски, тоест  ориентираме се не по историята, а по общоевропейските ценности и стандарти, като се опитаме да представим гледната си точка на разбираем за другите членки в ЕС език.

Първо, струва си, например, да обърнем внимание и обвържем подкрепата си с премахването на коминтерновското наследство в политика и манталитета на управляващите в Македония. Малко закъсняхме, но все пак. Това което разделя Северна Македония от членството в ЕС е признанието и че са образувани по решение на Коминтерна, ерго за да обслужват интересите на Съветския съюз. В Скопие си спестяват историите за насилие срещу македонци с българско самосъзнание в Македония, за лагерите, за избитите и унизяваните. Странно е, че във всички други югославски републики, без Сърбия, се отказаха от това наследство, но в Северна Македония го ценят като системообразуващо за нацията им. Ако този постюгославски вирус бъде пренесен в ЕС ще нанесе огромни щети. При това не само за нас, но и за Западните Балкани.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Второ, отказът на северомакедонските власти да реализират и усвоят

евросредства по съвместни европейски проекти по свързването между България, Северна Македония и Албания, са поредното доказателство, че има несъвместимост между локални нрави и стандарти на ЕС. На практика нищо не е направено за свързваща инфраструктура. Сами ние не можем да ги реализираме.

Отсъствието на качествена инфраструктура пречи не само на интегрираните планове за съвместна отбрана на НАТО, но и на свободното придвижване на стоки, услуги, на търговия и инвестициите, движението на хора. Титовата политика беше на необвързване, но сега Северна Македония иска да членува в ЕС.

Историческите залитания на Скопие  на практика лишават българските и европейските компании, базирани у нас, от равноправно третирани и достъп до пазара на Северна Македония, а от там и до Албания. Няколко български компании бяха „отказани“ да правят инвестиции за десетки милиони евро в няколко града в Северна Македония. Местните, насърчени от централните власти, предпочитаха да не се създадат работни места и доходи на местното население, но да не допуснат тези инвестиции поради българският им произход. Именно тук можем да изходим от европейските стандарти и оценим дефицитите на европеизъм в управляващите там. Неумението или нежеланието да усвояват интегрират двете страни, са тежко доказателство за нисък интеграционен капацитет, което не е в интерес на жителите в Северна Македония. Без демонтаж на югославските матрици, европейските средства само биха усилили тези дефицити, и това трябва да се заяви още преди да запознат преговорите.

В допълнение централната банка и властите в Скопие, казано дипломатично, не гледат с добро око на български банки и финансови институции в Северна Македония. 

Условията, които България трябва да постави на Северна Македония трябва да бъдат само и изключително опаковани в европейски формат и да изхождат от грижата ни за единството и стандартите на Европейския съюз и равното им прилагане. Точно както би трябвало да гледаме на критиките на ЕП към България по повод на отстъплението ни от свободата на медиите, върховенство на закона и отказът от борба с корупцията.

Понякога забравяме, че в Северна Македония има и албанско малцинство и че част от проблемите на свързаността със съседката ни, създават проблеми пред интеграцията и на друг кандидат за член в ЕС – Албания. Самото албанско малцинство в РСМ, наред с другите граждани на тази страна, страда от историчарите в Скопие.

Самият процес на интеграция за нашите съседи ще бъде изключително труден и няма гаранция че ще завърши успешно. Коминтерновската и база постоянно ще ражда центробежни сили, които заплашват съществуването и.

Ще имаме достатъчно възможности да „гоним по устав“ в рамките на преговорния процес.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *