IES ENERGY BRIEF: TOTAL се стреми да продаде своя дял в нефтено поле в Кюрдистан

By Charles Kennedy – Dec 04, 2020, oilprice.com  

Френската суперсила Total води преговори за продажба на 18-процентовия си дял в петролно находище в полуавтономния регион на Ирак Кюрдистан, с което може да събере около 500 милиона долара, съобщи Bloomberg преди дни, цитирайки източници запознати с плановете.

Total работи с Jefferies Group за потенциалната продажба на дела си в проучвателния блок Sarsang в северен Иракски Кюрдистан, който се управлява от HKN Energy, дъщерно дружество на базираната в Далас Hillwood International Energy.

Total се стреми да продаде активи, тъй като устоява на тазгодишния спад на цените на петрола и се подготвя за бъдещето на нисковъглеродната енергия. Total завърши с дял в блока Sarsang след закупуване на Maersk Oil, за който блокът в иракския регион беше ключов актив.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.
Според източници на Bloomberg преговорите продължават и все още не е взето окончателно решение за продажба.

Като се стреми да продава несъществени активи, Total цели да намали емисиите и да се превърне в широка енергийна компания, подобно на всички европейски големи компании.

Total очаква да увеличи производството на енергия с една трета, като половината от растежа идва от LNG, а половината от електричеството, главно от възобновяемите източници.

Изпълнителният директор на Total Patrick Pouyanné заяви пред френския вестник Le Parisien през септември, че фирмата се стреми да бъде сред първите пет световни производители на възобновяема енергия. Днес оперативната комбинация на компанията е 55% нефт, 40% газ и по-малко от 5%  електроенергия от възобновяеми източници, каза Pouyanné, като отбеляза, че през 2050 г. операциите на Total ще бъдат разделени на 20% нефт, 40% газ и 40% възобновяема енергия.

Pouyanné заяви миналата седмица, че стриктната инвестиционна дисциплина ще бъде от жизненоважно значение за спазването на целта от 2 градуса по Целзий.

„Нашият фокус е върху проекти, които могат да издържат на ниски цени на петрола и по-големи разходи за въглерод. Това е най-добрият начин да се предпазите от риска от блокирани активи“, каза изпълнителният директор. 

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Frances-Total-Looks-To-Sell-Its-Stake-In-Kurdistan-Oilfield.html?mc_cid=83f57da51a&mc_eid=fa7dc3a8b4

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *