Светът

IES ENERGY BRIEF: Хърватия се готви за първи товар американски LNG, намалявайки руската зависимост

By SERGIO CHAPA, ANNA SHIRYAEVSKAYA AND JASMINA KUZMANOVIC on 12/25/2020, worldoil.com

(Bloomberg) – Хърватия ще получи първия товар от втечнен природен газ от САЩ на новия си терминал за внос, облекчавайки зависимостта си от гориво от Русия.

Корабът за втечнен природен газ Tristar Ruby, който е зареден в завода Cove Point в Мериленд, се насочва към хърватския терминал на адриатическия остров Крк, според данните за проследяване на кораби на Bloomberg. Корабът трябва да пристигне на 1 януари, очакваната начална дата на работа на терминала.

Hrvoje Krhen, управляващ директор на LNG Croatia LLC, потвърди, че Tristar Ruby ще достави първия товар на новия терминал и трябва да пристигне на 1 януари.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Товар за пускане в експлоатация на борда на плаващия кораб за съхранение и регазификация/ FSRU на  LNG Хърватия пристигна от Сагунто, Испания, на 1 декември. Корабът е на място и ще се използва като съоръжение за внос, част от тенденцията на 

различни държави, използващи плаващи съоръжения като решение за по-бърз и евтин начин за навлизане в LNG бизнеса.

Терминалът за внос не се очаква да доведе до дългосрочни договори с американски износители, но ще бъде дестинация за спот товари, каза Фред Хътчисън, президент на LNG Allies, базираната във Вашингтон търговска група.

„Новият терминал в Хърватия, в комбинация с тези в Литва и Полша, представляват новите опорни точки на нов коридор север-юг, който носи много по-голямо разнообразие на газ и конкуренция за Централна и Източна Европа“, каза той.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *