Светът

IES ENERGY BRIEF: PGNiG коментира: какви са последиците от съдебния спор с Газпром

26 декабря, 2020, iz.ru

Какво наистина искат да постигнат поляците

Арбитржният съд в Стокхолм отхвърли апелацията на Газпром срещу условията на договор с полската петролна и газова компания PGNiG, която от много години купува газ от руския холдинг. Съдебният спор между руската и полската страни се отнася до промени в принципите на ценообразуване съгласно споразумение, подписано през 1996 г. Съдейки по изявленията на поляците в медиите и решителността на PGNiG, Полша не възнамерява да продължава газовите отношения. 

„Известия“ анализира какво може да означава това за Русия.

Конфликтът между Полша и Русия по отношение на преразглеждане условията на споразумението за доставка на газ започна през 2015 г. PGNiG се обърна към съда, тъй като счита за несправедливи цени на газа, които не са обвързани с текущите котировки. Принципът на уреждане на договора е „вземи или плати”, според който Полша е задължена да купува 8,7 милиарда кубически метра газ годишно от Газпром. Но от 1996 г. насам много неща са се е променили и PGNiG установи, че формулата за фактуриране е остаряла. Тази възможност е предвидена в споразумението, поради което официално Полша използва правото законно да преразглежда цените на всеки три години. През март 2020 г. PGNiG спечели междинен „рунд“: съдът се съгласи, че цените могат да бъдат преразгледани. Тогава „надплатената“ сума достигна 1,5 милиарда долара, които „Газпром“ плати през юли тази година.

Газпром обаче, остава оптимист. Отхвърлена е само първата от няколко жалби във връзка с междинно решение на съда от окръг Свеа. Решението по апелацията за обжалване на основната присъда се чака.

Какво означава загубата за ситуацията на световния газов пазар и в частност за Русия? Има няколко сценария за развитие на събитията.

Връзката ще продължи в друг формат

От средата на 2019 г. PGNiG проправя пътя за неподновяване на настоящия дългосрочен договор за доставка на руски газ за Полша, казва Мария Белова, директор на научните изследвания във Vygon Consulting.

„Най-вероятно Полша ще последва сценария на Литва, която приключи през 2015 г. дългосрочния си договор с Газпром, докато страната продължава да купува руски газ на краткосрочен принцип, чрез спот договори, където цената е обвързана с текущите котировки. Освен това Газпром вече е платил решението за свръхплащането, декларирано от PGNiG, и ситуацията е по-скоро като при фантомните болки “, заключава експертът.

Прецедентът с Украйна говори в полза на този сценарий. Въпреки политическите различия, гръмките изявления в пресата, взаимните искове и съдебни дела, както и общата напрегната атмосфера, работата продължава. Старите споразумения бяха заменени с нови. В края на 2019 г. беше подписано споразумение за транзит на газ през територията на Украйна за 40 милиарда кубически метра за 2021-2024 година.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Полша се цели в конкуренти

Поведението на PGNiG е агресивно спрямо Газпром, поляците са решени да спечелят съдебните дела, да не се съгласят с компромисите, предлагани от руската страна, и да ограничат максимално доставките по руски газопровод. Полша се опитва да спечели чрез съдебни дела срещу компанията, а също така помага на американските си съюзници да наложат доставки на LNG за Европа, каза анализаторът на Finam Иван Семченков.

„През 2022 г. Полша ще прекъсне напълно газовите отношения с Русия и ще спре да купува руски газ от газопровод, преминавайки към LNG, който е обявен за по-евтин за нея с 20-30%. Полша вече си е подготвила почвата за удобно за нея прекъсване на отношенията, като е подписала редица дългосрочни договори за транспортиране на газ от Америка; 24-годишно споразумение с Cheniere Marketing International за доставка на 0,52 милиона тона LNG за първите три години и след това за по 1,45 милиона тона LNG до 2042 година, както и 20-годишно споразумение с Venture Global LNG за 2,7 милиарда кубически метра газ, или 2 милиона тона LNG “, заключава Семченков.

Припомняме, Полша вече е изградила терминал за втечнен природен газ в Свиноуйсце и обяви плановете си за изграждане на втори терминал в Гданск. Полските бази ще се превърнат в пункт за претоварване на американски LNG, който от Полша ще стигне до европейските купувачи. По този начин Полша планира да се конкурира с руския газопровод и да стане основен доставчик на газ.

Повече политика, отколкото икономика

Сега е трудно да се говори за някакво развитие на събитията, тъй като политиката доминира в икономическите отношения и логиката не винаги е приложима, казва Екатерина Косарева, управляващ партньор на агенцията за анализи WMT Consult.

„Очевидно е, че акцията на Полша  е поредният планиран опит на САЩ да забавят проекта Северен поток 2. Това е част от целенасочена кампания, включваща санкции и всякакви лостове.  До 2015 г., когато PGNiG за първи път започна да говори за преразглеждане на условията на договора и бяха подписани споразумения за изграждането на газопровода, самите им условия бяха напълно удовлетворени в продължение на почти 20 години. Те говорят за сериозна конкуренция между руския газ и LNG, който Полша възнамерява да продаде и който, уж, ще стане по-евтин от руския газ. Да, в началото това може да е откровен дъмпинг, за да се възползва от част от европейския пазарен дял на Газпром. Но обикновено такова изкуствено регулиране не води до нищо добро и пазарът в крайна сметка се саморегулира. Въпросът е само, колко дълго ще продължи този период на политическо, а не на икономическо ценообразуване и колко дълго и двете страни – Русия и САЩ – ще имат достатъчно ресурси, за да се противопоставят една на друга“, обобщава Косарева.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *