АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Щом КЗК одобрява сделката с ЧЕЗ, значи е било съобразено с Борисов и Пеевски

Покрай случая с ЧЕЗ има детайли, които са важни. За мен е важно, че след като е дадена ”зелена светлина”, след като Комсията за защита на конкуренцията одобрява сделката за продажбата на ЧЕЗ, значи това е било съобразено с Борисов и Пеевски. Това значи, че техните ”съображения” са били отчетени.

Това заяви пред FrogNews енергийният експерт Илиян Василев.

„Важно е да се разбере, че нито Борисов, нито Пеевски са хората, които играят като инвеститори. Те играят като политически брокери. Затова общо взето е сигурно, че те са наложили условията. Това са парични потоци от милиард и половина. Двамата от една страна искат да ги контролират, а от друга – да бъдат сигурни, че тези пари няма да попаднат в ръцете на техните опоненти“, допълни още Василев.

Той бе категоричен – трябва внимателно да се проследи какви изменения ще настъпят в борда на ЧЕЗ.

„По хората, които ще бъдат назначени, ще се види кои са тези, които защитават интересите на Борисов и Пеевски. Ще се види кой“, посочи още Василев.

„Имайте предвид, че в края на месец октомври КЗК вече е разрешила на „Еврохолд“ да купи ЧЕЗ. Значи нещата са разрешени. Въпросът е техническото затваряне на сделката“, коментира още енергийният експерт пред FrogNews.

Може ли да бъде спряна сделката?

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Винаги може. Първият вариант е това да се случи от една от двете страни, ако параметрите на сделката не се потвърдят от гледна точка постигане на финансови резултати. Също така – ако разследването в Чехия блокира транзакцията. Това е напълно възможно“, заключи Василев.

„ЧЕЗ съди държавата в арбитражния съд във Вашингтон и делото е за 700-800 милиона евро. ЧЕЗ не форсира арбитражното производство, докато е собственик. В момента, в който се затвори сделката, арбитражното производство е в ход“, смята още енергийният експерт.

По думите му в разследването се вижда, че сделката с ТЕЦ-Варна умишлено е направена на нива, много поод реалната цена. Трябва да се докаже защо цената е била потисната.

„“Ако чешката държава разследва в момента, то затварянето на сделката може да бъде проблематично, ако ръководството на ЧЕЗ прецени, че затварянето при тези условия може да бъде оценено като продължаващ ущърб на интересите на чешката държава. Разбира се, ако сделката е затворена и условията на продажбата са договорени, това също може да се окаже проблематично и “Еврохолд” може да прояви претенции. Трябва да се види дали разследването на чешката държава може да се гледа като действие, извън контрола на ЧЕЗ“, допълни Василев.

Коментарът записа Джесика Вълчева

https://frognews.bg/novini/iliian-vasilev-pred-frog-shtom-kzk-odobriava-sdelkata-chez-znachi-bilo-saobrazeno-borisov-peevski.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *