Алтернативи и Анализи: САЩ с позиция в началото на изборната кампания в България

Комитет по външни отношения на Сената на САЩ

4 март 2021 г.

За незабавно разпространение

За контакт Прес Офис

Хуан Пашон (Менендес)

Ана Девани (Риш)

Съвместно изявление от председателя на Комитета Менендес и ръководния член Риш* относно двустранните отношения между САЩ и България

ВАШИНГТОН – Председателят на комисията по външни отношения на Сената на САЩ Боб Менендес (Демократ – Ню Джърси) и ръководния член Джим Риш (Републиканец-Айдахо) напраиха следното изявление относно отношенията между САЩ и България, в началото на официалния период на предизборната кампания за парламентарни избори:

„Съединените щати и България имат стабилни и развиващите се отношения, които, подобно на алианса на НАТО като цяло, са най-силни, когато почиват на споделени демократични ценности. Бихме искали да видим, че тази връзка продължава да се развива, особено по отношение на споделените цели в областта на сигурността и енергетиката, но постоянната корупция, намаляването на медийната свобода, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.
„България постигна най-слаби резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на„ Репортери без граници “. Тази класация подчертава широкия кръг на предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебна система трябва да работят за поддържане на върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказание.

„В продължение на почти осем месеца, след непрекъсната поредица от протести, хората в България призоваха за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защити тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независима медия и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на нашите отношения.

*Ranking member Риш е най-важния член на партията в малцинство, в случая републиканците.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *