АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи и Анализи – Politico: Пътят към външната политика на Джо Байдън минава през Боб Менендес

Мощният председател на комисията по външни отношения на Сената няма да позволи на Байдън да повтори грешките на Обама.

Сенаторът Робърт Менендес заяви, че се надява, че отношенията между Белия дом и Конгреса ще се променят при президента Джо Байдън – и че той може да бъде човекът, който ще накара Конгреса да намери пътя към съгласието.

Politico: https://www.politico.com/news/2021/03/01/biden-foreign-policy-bob-menendez-472097

От Андрю Дезидерио и Нахал Туси

Само за шест кратки седмици на поста си президентът Джо Байдън бомбардира Сирия, санкционира Саудитска Арабия и Мианмар и предприе стъпки за повторно навлизане в иранската ядрена сделка. Но ако Байдън смята, че може да взема външнополитически решения, без да се консултира с Робърт Менендес от Ню Джърси, ще трябва да отчете важни неща.

Председателят на комисията по външни отношения на Сената е бил в тази роля и преди и той не харесваше много начина, по който администрацията на Обама водеше международните отношения. Според Менендес Обама се е отнасял към външната политика така, сякаш тя трябва да се прави единствено по преценка на Белия дом. В резултат на това той често правеше живота труден за бившия президент Барак Обама, особено в области, които изискват одобрението на Конгреса.

67-годишният трети мандат сенатор и бивш дългогодишен член на Камарата на представителите заяви пред POLITICO, че често е бил разочарован от Обама, който е избирал просто да уведомява Конгреса за своите решения, вместо да се консултира със законодателите преди това. В крайна сметка Менендес избра да заеме противоположна страна на Белия дом по няколко въпроса, включително ядрената сделка с Иран и кандидатурата на Обама за възстановяване на отношенията с Куба.

Той се надява обаче, че нещата ще се променят при Байдън – и че той може да бъде човекът, който да накара Конгреса да върви в крак.

„Отвъд реалностите на Сенат разделен 50-50, когато говорим за външна политика, винаги когато можем да се стремим да осигурим двупартийна основа – може би не абсолютно, всичките 100 членове – ние ставаме по-силни в света“, Менендес (DN.J.) каза в интервю. „И аз вярвам, че президентът Байдън вярва в това.“

Белият дом обаче започва грубо. Менендес бързо регистрира недоволството си миналата седмица, когато екипът на Байдън не му даде информация за ответните удари на президента срещу иранските инсталации в Сирия; и той и други демократи вече призовават за по-строги наказания срещу Саудитска Арабия, след като доклад на американското разузнаване официално възложи вината за убийството на журналиста Джамал Хашоги на престолонаследника и фактически лидер на кралството Мохамед бин Салман.

„Надявам се, че това е само първа стъпка и че администрацията планира да предприеме конкретни мерки, като държи престолонаследника принц Мохамед бин Салман лично отговорен за ролята си в това отвратително престъпление“, заяви Менендес в изявление.

Следователно не е изненада, че в момента се провежда кампания на Белия дом за осигуряване на благосклонността на Менендес, който не се страхува да скъса със своята партия и има история на стъпки затрудняващи редица президенти, когато са се опитват да осигурят подкрепа от Конгреса. Държането на Менендес в курса на нещата ще бъде от решаващо значение за външнополитическите успехи на Байдън.

„Това прави всичко различно за света“, каза Менендес. „Това не означава, че ще се съгласяваме през 100 процента от времето. Но означава, че ще се разберем откъде тръгваме – и така става по-вероятно да се споразумеем.“

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Това може да е прекалено оптимистичен прочит.

„Ястребът“ Менендес и администрацията на Байдън вероятно ще се разминат по няколко ключови области: ядрената сделка с Иран, отношенията на САЩ с Куба, използването на американска военна сила в чужбина и какво да направим по отношение на Николас Мадуро, венецуелския диктатор.

Най-общо казано, Менендес заема твърда позиция по отношение на авторитарните режими и се мръщи на преговори или сделки, които изглежда дават някакви отстъпки на подобни правителства. Вероятно няма бъде лесно за част от екипа на Байдън, много от членовете на който са служили при Обама, тъй когато те  се стремят да спасят споразумения като сделката с Иран или да възстановят връзките с Куба – връзки, които бяха накърнени при бившия президент Доналд Тръмп. Той също така ще настоява за по-голям контрол на Конгреса, ако и когато САЩ използват военна сила в чужбина.

Екипът на Байдън постъпва „разумно, че иска да поддържа добри отношения с него. Те ще се споразумеят за много неща “, каза Бен Роудс, който игра ключова роля за дипломатическите пробиви с Куба и Иран през годините на Обама.

„Но в определен момент има гледна точка на Сената и такава на администрация, и освен ако не искате [Менендес] да отговаря за вашата политика в Куба, вашата политика във Венецуела или вашата политика за Иран, вероятно ще стигнете до точка, в която ще трябва да проведете труден разговор – каза Роудс.

„Платформа за сондиране на мнения“ и съюзник

Само месец след идването на новата администрация, Менендес заяви пред POLITICO, че екипът на Байдън вече изоставя модела на Обама – който според него не винаги е оценявал ролята на Конгреса при формирането на външната политика на САЩ – и вместо това сега се работи в тясно сътрудничество със Сената за координиране и търсене на съгласие.

Всъщност сенаторите имат причини да бъдат оптимисти. Байдън е бивш председател на комисията по външни отношения, а държавният секретар Антъни Блинкен е бившият директор на персонала към комисията.

„Не сме имали администрация, по-гъсто населена с хора, които разбират ролята на Сената, както и колко полезен може да бъде Сенатът“, каза сенатор Тим Кейн (D-Va.), старши член на комисията по външни отношения, който е близък с Менендес. „Мисля, че имат огромен  шанс с Боб като председател, като се има пред вид кои са играчите в администрацията, наистина да поддържат много добри работни отношения.“

Но Кейн е сред най-шумните критици на въздушните удари на Байдън в Сирия през миналата седмица, твърдейки, че президентът е трябвало да поиска разрешение от Конгреса. Кейн от години оглавява усилията за премахване на военните разрешения от 2001 и 2002 г., които президенти от двете страни използваха, за да оправдаят американската военна дейност в Близкия изток.

Висшите помощници на Байдън, очевидно желаещи да не повтарят грешките на администрацията на Обама, вече работят, за да държат Менендес доволен.

В записано изявление пред POLITICO съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан нарече Менендес „платформа за сондиране на мнения, източник на съвети и водещ глас по най-важните въпроси на националната сигурност на нашето време. Моят екип и аз си поставяме за личен приоритет да се свързваме и да се ангажираме редовно с него и неговия екип и ще продължим да го правим. “

В отделно изявление, записано за протокола, /държавният секретар-б.пр./ Блинкен обеща подобен ангажимент, като заяви, че Менендес „се е доказал като едновременно принципен и ефективен“.

Не будалкайе Боб

Съюзниците на Менендес казват, че ако администрацията на Байдън реши да го пренебрегне ще е за тяхна сметка – особено когато Байдън търси подкрепата на депутатите за голяма външнополитическа инициатива. Склонността на Менендес да работи в тясно сътрудничество с републиканците може да бъде от полза за администрацията, която стъпи в длъжност, подчертавайки двупартийността. При 50-50 Сенат всеки глас има значение.

„Бих насърчил администрацията на Байдън да използа ума му, защото ако Боб се ангажира  с нещо, републиканците ще го приемат насериозно“, каза сенатор Линдзи Греъм (R-S.C.) в интервю.

Менендес се зарече да осъществява енергичен надзор върху външната политика на администрацията на Байдън – нещо, което крайно липсваше при бившия президент Доналд Тръмп, чиято администрация ругаеше конгреса, игнорираше закона и беше открито враждебна както към демократите, така и към републиканците.

„Когато нещата не вървят както трябва, не очаквайте сенатор Менендес да отстъпва. Очаквам, че той ще бъде доста агресивен “, каза сенатор Бен Кардин (D-Md.), вторият най-висш демократ в комисията по външни отношения.

Президентите отдавна се опитват да осуетят усилията на Конгреса да държи под контрол изпълнителната власт. Кардин изпита тази враждебност от първа ръка, когато през 2012 г. поведе кампанията по Закона на Магнитски, който наложи санкции на руските нарушители на правата на човека. В крайна сметка Обама подписа законопроекта, но Кардин заяви, че Белият дом е останал „враждебен към Конгреса“, тъй като депутатите се опитвали да разглеждат въпроси, които традиционно се контролират от изпълнителната власт.

„В исторически план всяка всяка администрация е имала проблеми по отношение на работата с Конгреса. Там имат мнение, че могат да се справят и без нас “, добави Кардин.

Менендес смята, че администрацията на Обама не се е консултирала достатъчно с него, преди да вземе ключови външнополитически решения. Въпреки висшия му ранг в комитета по юрисдикцията, основните ходове често му се представяха като свършен факт, казват хора, които познават Менендес.

„Те не се консултираха достатъчно за сделката с Иран. Просто не го направиха “, каза човек, близък до Менендес. „Те знаеха, че това е неговият приоритет.“

Помощниците на Обама може да са имали своите основания за това – притеснявайки се, че Менендес ще начертае червени линии, които ще ограничат техните опции. По-специално Менендес бе против по-мек подход към авторитарните режими на места като Куба и Иран.

Дори ако администрацията на Байдън държи Менендес ангажиран, за да бъде доволен, той в крайна сметка може да не се съгласи с някои от техните инициативи. Но той може да не се старае да създава препятствия, ако го информират.

Превод Алтернативи и Анализи

https://www.politico.com/news/2021/03/01/biden-foreign-policy-bob-menendez-472097

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *