АкцентАнализи & Алтернативи

IES ENERGY BRIEF: Интервю на посланик Пайът по време на Атинските енергийни диалози

https://gr.usembassy.gov/ambassador-pyatts-remarks-at-athens-energy-dialogues/

February 17, 2021

Мариси Балиоси, главен редактор Capital.gr: Ваше превъзходителство, като посланик на САЩ в Гърция, благодаря ви, че се присъединихте към Атинските енергийни диалози.

Посланик Geoffrey Pyatt/ Джефри Пайът: Благодаря ви, че ме приехте, Мариси. Чудесно е да бъда с Атинските енергийни диалози.

Мариси Балиоси:  Г-н Пайът, много пъти сте почертавали, че енергетиката е един от най-важните и силни стълбове на стратегическите отношения между САЩ и Гърция. Вярвате ли, че това може да се промени при администрацията на Байдън?

Посланик Пайът: Мисля, че нашето сътрудничество трябва да стане още по-силно и знам, че намерението на президента Байдън е, да задълбочи още повече стратегическите отношения между САЩ и Гърция. Имаме няколко стълба около нашето енергийно сътрудничество.

Говорили сме много пъти за това, колко важна е ролята на Гърция като двигател на енергийната сигурност и енергийната диверсификация в Югоизточна Европа. Мисля, че е много важно, че дори през годината на пандемията, големи инфраструктурни проекти като тръбопроводът TAP, тръбопроводът IGB с България, плаващата инсталация за регазификация в Александруполис, новата  газова връзка между Гърция и Северна Македония, да се движат напред. И те прекрояват енергийната карта на Европа и помагат за намаляване на зависимостта от руския газ, така че това са всички мерки, които ще продължим да подкрепяме.

И сега, Съединените щати се присъединиха към Парижките споразумения и виждаме фантастични перспективи за по-задълбочено сътрудничество между Гърция и САЩ в областта на възобновяемите енергийни източници. Това е нещо, което вече съм обсъждал с министър Скрекас.

Можете също така да видите в много топлото първо телефонно обаждане между външния министър Дендиас и новия ми шеф, държавния секретар Блинкен, силния фокус върху енергийното сътрудничество, включително критичното значение, което администрацията на Байдън придава на начина, по който САЩ и Европа работят заедно за постигане на общите ни климатични цели. Така че, съм много развълнуван от това, което можем да направим в тази област.

И, накрая, това ще забележите в разговора със секретаря Блинкен – продължаващата подкрепа на САЩ за диалога 3+1 между Гърция, Израел, Кипър и САЩ. Енергията играе важна роля там и това е част от по-големия ни стратегически фокус върху Източното Средиземноморие като зона на сътрудничество и просперитет, но също така зона, в която се изправяме срещу стратегически противници.

Мариси Балиоси: Вярвате ли, че LNG ще продължи да играе водеща роля в енергийния микс и какви са перспективите за по-нататъшно проникване на LNG в по-широката зона на Югоизточна Европа? Каква е ролята на новите инфраструктури, като LNG терминала в Александруполис?

Посланик Пайът: Наистина добър въпрос.  Новият ни Секретар/министър  на енергетиката, губернаторът Гранхолм, по време на изслушването си в Сената потвърди, че САЩ ще продължат да подкрепят износа на LNG. Много съм горд от факта, че Съединените щати се превърнаха в най-големия вносител на втечнен природен газ в Гърция. Тези нови инфраструктури, за които говорих като тръбопровода TAP, като FSRU в Александруполис, са важни, защото изграждат енергийна устойчивост, енергийна диверсификация.

Това също, наистина, е важна част от енергийния преход на Гърция. Ние силно подкрепяме амбициозната цел на министър-председателя Мицотакис, да спре до 2028 г. мощностите на лигнитни въглища. Единственият начин да стигнеш дотам е като използваш газ като мостово гориво и ние приветстваме факта, че голяма част от този газ сега няма да бъде газопровод от Русия , а LNG от надеждни доставчици от целия свят. Така че, ние разглеждаме LNG като критично мостово гориво.

Също така, за мен е много интересно, когато говоря с колеги, например за тръбопровода TAP, те използват тази фраза: „Как можем да защитим бъдещата инфраструктура за доставка на газ в Европа?“ и перспективата в бъдеще да се използва същата тази инфраструктура за чиста доставка на водород. Така че, LNG ще бъде много важен за няколко десетилетия напред, като същевременно ще останем критично фокусирани върху изграждането на нашето сътрудничество за възобновяеми източници, където мисля, че ще имаме много добра история, която да разкажем през следващите години.

Мариси Балиоси: Споменахте гръцкия пазар на възобновяеми енергийни източници, който предстои да се отвори и се очаква да предложи значителни възможности за инвестиции. Вярвате ли, че има интерес от американски компании?

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Посланик Пайът: Абсолютно. Вече чувам и виждам този интерес. Това е нещо, което съм обсъждал с министър Скрекас и Александра Сдуку – генералния секретар по енергетика и природни  ресурси. Имаме големи американски компании като Quantum Energy, GE, Fortress Investment, Ameresco, Jasper Energy, които довеждат инвестиционни фондове и най-съвременни технологии в Гърция. Една от тези компании, Quantum Energy,  има възможността да се включи с до 400 MW инсталирана вятърна енергия, включително това, което ще стане най-голямото вятърно съоръжение в цяла Гърция и в Македония. Така че в тази област се случват много неща. има перспектива до 400 MW инсталирана вятърна енергия да се включи, включително това, което ще стане най-голямото вятърно съоръжение в цяла Гърция до региона Македония. Така че в тази област се случват много неща.

Но това е развиващ се сектор и затова техническото и изследователското сътрудничество между нашите страни също е важно. Наистина се радвах, че когато през декември министърът на енергетиката Дан Брауилет беше тук и се срещна с министъра на енергетиката и с министър-председателя Мицотакис, той имаше възможност да даде началото на сътрудничеството между нашите национални лаборатории, включително Националната лаборатория за възобновяема енергия в Колорадо и една от гръцките институции като Foundation for Research and Technology – Hellas/ FORTH/ Фондация за изследвания и технологии.

И това ще помогне за развитието на тези нововъзникващи технологии. Не става въпрос само за вятъра и не само за слънчевата енергия, а и за съхранението, а за интелигентните мрежи. Това са области, в които американските компании са водещи в света и където, радвам се  да кажа, че гръцкото правителство е много фокусирано върху иновациите и по-специално това правителство демонстрира готовността си да прескача бариерите на технологиите. И така, ние сме развълнувани да видим, какво се случва на островите, перспективите за преустройство на някои от тези зони, които в миналото са били използвани за добив на лигнитни въглища за възможностите им  за чиста енергия. Така че, в това пространство се случват много неща и САЩ много искат да бъдат част от тази   история.

Мариси Балиоси: Законът за сигурност и енергийно партньорство в Източното Средиземноморие е на първа линия на американската политика в Източното Средиземноморие. Какви са перспективите за задълбочаване на това сътрудничество и как би могло да се отговори на предизвикателства като агресивното и незаконно поведение на Турция?

Посланик Пайът:  Две неща ще кажа тук: на първо място, ние сме силно ангажирани с процеса 3 + 1. Държавният секретар Блинкен потвърди това на външния министър на другия ден. Виждаме това като механизъм за работа в посока на по-широка динамика на регионалното сътрудничество. Ето защо, ние подкрепяме инициативи като East Med Gas Forum. Ето защо, ние подкрепяме много важните сигнали, идващи от министър-председателя Мицотакис, от министъра на енергетиката, от министъра на външните работи, че Гърция подкрепя отворена архитектура в тези регионални механизми за сътрудничество и че водещият принцип трябва да бъде международното право и мирното разрешаване на спорове.

Това е мястото, където Съединените щати са открити. Не искаме да изключваме никого. Надяваме се, че енергетиката ще се превърне в двигател на сътрудничеството и това вече се случва и то не само между Гърция, Израел и Кипър, но и начина, по който виждате, че  си сътрудничат сега Египет, Ливан и Йордания. Всичко това спомага за повишаване на икономическите възможности и ние много се надяваме, че този диалог, включително East Med Gas Forum /Източно-Средиземноморският газов форум, където Съединените щати са поискали статут на наблюдател, ще остави вратата отворена и за Турция.

Мариси Балиоси: Говорейки за тръбопроводи, вярвате ли, че Северен поток 2 ще бъде спрян, особено след неотдавнашните опасения на френското правителство, което предложи да бъде изоставен?

Посланик Пайът:  Това е въпрос, разбира се, към акционерите в Северен поток 2, но това, което искам да подчертая, е нещо, което говорителят на Белия дом Джен Псаки подчерта пред дни, а именно, че позицията на САЩ по отношение на Северен поток 2 не се е променила и е много ясна. Президентът Байдън даде ясно да се разбере, че Северен поток 2 е лоша сделка. Това е лоша сделка, защото разделя Европа, подлага Украйна и Централна Европа на руски манипулации и защото противоречи на заявените от Европейския съюз цели на енергетиката и сигурността.

Така че, ще продължим този разговор. Президентът Байдън също беше много ясен по отношение на нашия ангажимент към нашите трансатлантически отношения, че повечето от това, което искаме да направим в света днес, започва със силен трансатлантически диалог и критично важните отношения отвъд океана.

Ще работим по този въпрос в духа на диалога, но също така и в духа, който признава реалните заплахи, които виждаме зад манипулацията на Русия с газовите и енергийните проблеми, нещо, което преживях по много личен начин през времето си като посланик в Украйна.

Мариси Балиоси: И един последен въпрос, който да обобщи нещата: Какви са перспективите и възможностите, които виждате на гръцкия енергиен пазар?

Посланик Пайът: Мисля, че небето е границата по отношение на гръцкия енергиен пазар. По мое време в Гърция има голяма промяна с появата на Гърция като основен регионален енергиен център,  това може да видите  в диалога, който Гърция развива със съседите си България, Албания, Северна Македония, Сърбия, Косово. Гърция се превърна в много важна част от енергийната диверсификация в Югоизточна Европа.

Гърция също е страна с недостатъчна тежест в сравнение с потенциала си в областта на възобновяемите енергийни източници, така че има наистина добро съответствие между подновения фокус на правителството на САЩ върху технологиите за възобновяема енергия и възможностите, които Гърция предлага, и силния фокус върху реформите на правителството на министър-председателя.

Спомням си, преди няколко години, когато отидох на откриването на проект за вятърна енергия в близост до Патра, изпълнителите на този проект ми описаха 13-годишния процес, необходим от техния първоначален замисъл до въвеждане в експлоатация на проекта през всички регулаторни препятствия. Знам, че министър Скрекас и неговият екип и кабинетът на министър-председателя са силно ангажирани да рационализират това. Това е видът сигнал, който американските инвеститори търсят. И съм много оптимист, че предвид тези сигнали и предвид възможностите, които Гърция предоставя, това ще остане една от истинските блестящи точки на една много силна и динамична връзка между САЩ и Гърция.

Мариси Балиоси: Г-н Пайът, благодаря ви много, че се присъединихте към нас и за тези наистина интересни забележки.

Посланик Пайът: Благодаря, благодаря за добрия разговор.

Превод Алтернативи и Анализи

https://gr.usembassy.gov/ambassador-pyatts-remarks-at-athens-energy-dialogues/

Снимка: US Ambassador to Greece Geoffrey Pyatt. Photo: Eurokinissi/Giorgos Kontarinis

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *