АкцентАнализи & Алтернативи

Aлтернативи и Анализи: „Кремъл се договаря с Доган и Борисов, службите са пленени.“ Илиян Василев за поредната шпионска сага

За toest.bg

Венелина Попова разговаря с Илиян Василев за руската агентура и интересите на Кремъл в България.

Поредната шпионска афера е без аналог в най-новата ни история, твърдят главният прокурор и неговата говорителка. Но представеният доказателствен материал ни показва действия, които няма да открием дори в най-обикновен шпионски наръчник. На всичко отгоре резидент на групата е българин, получил квалификация в ГРУ. За какво говори всичко това?

Говори за постановка, за режисура. В цялата тази история върху 10% факти се наслагват 90% пиар и театър. В последно време зачестиха експулсациите на руски дипломати, но всеки път това става в момент, в който Борисов има остра нужда чрез подобен акт да балансира залитания към Русия, основно свързани с етапи в изграждането на „Турски поток“.

Изгонването на дипломати е символичен акт, защото и децата знаят, че мрежите на руско влияние отдавна не зависят от няколко дипломати в Руското посолство. Гониш един – на негово място идва друг. Повечето акции на българските служби и прокуратура са след данни на партньорите ни, които няма как да останат без последствия. Затова избират и гоненето на дипломати, то няма никакво практическо значение за оперативния капацитет на руските служби у нас.

В повечето случаи ответната реакция на Москва издава някакво предварително съгласуване, защото минава тихо, по английски. Реагират тукашното посолство, посланикът, максимум на равнище Захарова. Високите нива – Лавров, Путин – мълчат.

Този път различното е, че има уличени български граждани, но професионалистите знаят, че големите поражения върху националната сигурност се нанасят не от агенти за 2000 лв., а от мрежите от руски резиденти и най-вече от топ нивата в българското публично управление, където играят десетки и стотици милиони левове – президенти, премиери, министри, магистрати, депутати, висши държавни служители, шефове на държавни фирми, които станаха милиардери или мултимилионери чрез „стратегическа“ корупция с Русия. Гущерът си къса опашката.

В съвременния свят службите използват различни канали за събиране на информация и затова вербуват хора с високи позиции в държавата, а не като посочените заподозрени от групата. Като дипломат от кариерата знаете неписаното правило посланиците да нямат вземане-даване със службите, както и че в посолствата не се провеждат оперативни срещи. В този контекст не е ли странно, че като доказателство прокуратурата ни показва видеозаписи, в които се вижда как съпругата на резидента влиза и излиза от Посолството на Русия като у дома си?

Както казаха от Руското посолство, защо да не излиза и влиза от сградата на Посолството на Русия, нали е руска гражданка? Оправяла си е документи за пенсиониране. Нали гледаме за доказателства, които ще издържат в съда… Както казах, агентурните мрежи са напълно самостоятелни и могат да функционират без посолство, в тях обаче разкрития няма.

Русия има стратегически интерес да обезличи членството на България в НАТО и ЕС, да ни направи несъстоятелен или провалил се член, който не добавя, а отнема стойност от общата сигурност и развитие. За това работят разузнавателните им служби, включително ГРУ, СВР, ФСБ, религиозни, културни и прочее организации. При това не само в България, но и в съседни страни, особено от Западните Балкани.

За какво им е на кремълските стратези да ангажират агенти, за да разберат какво става с „Турски поток“, като там Борисов и шефовете на енергийните им дружества им „донасят“ лично и правят всичко необходимо. Да, имат интерес да разберат как върви модернизацията на армията, но от гледна точка на практичния текущ интерес такава още няма, поне до степен да повлияе върху сегашните баланси в Черно море. Нали Борисов гледа на ролята ни в НАТО през призмата на лодки, платноходки и руски туристи по нашето Черноморие…

Самолетите от САЩ ще дойдат след две години, но днес те са хипотеза. Реалните пари са дадени на Русия и свързани с нея фирми за ремонт на съветска техника, затова няма нужда от разузнаване. Модернизацията на армията и флота е бъдещо вероятно събитие. Да, всеки ще плати дребни пари за документи с гриф „секретно“ от Министерството на отбраната.

Адекватни ли са действията на българското контраразузнаване? Или Борисов ще продължава да ни хвърля прах в очите с разкриването на руски шпиони, какъвто беше и случаят с русофила Николай Малинов, но никой не посяга на сериозната руска агентура?

Руските служби работят необезпокоявани у нас. Така Борисов и Доган разбират балансирането между Запада и Русия. Станахме формални членове на НАТО и ЕС, но позволяваме на руските агенти да работят у нас и да събират информация. ГРУ си тровят с „Новичок“ български граждани, организират взривове в български оръжейни заводи, купуват избори и политици и ще го правят, докато Гешев гледа настрани. У нас агентите на ГРУ не се преследват, а им се издигат паметници като на генерал Владимир Заимов.

Русия ще прави това, което сметне за нужно. Нашата работа е да си защитаваме националните интереси и да изградим капацитет за борба със зловредното руско и друго влияние. Но Доган, Първанов (тази фигура я забравихме) и Борисов нанесоха огромни поражения върху българските служби, особено върху контраразузнаването. Не само не ги прочистиха от хора с профила на въпросния „резидент“, но и от други, които са под влияние на олигарси, свързани с Русия. Преди време военното ни разузнаване (там имахме доста качествени хора) разкри серия от неприятни факти за дейността на Борисов и Пеевски в Турция. По каналите тази информация стигна до топ лицата на държавата – до президент, премиер и председател на НС и… взеха мерки. Защото част от информацията стигаше и до партньорските ни служби.

За да не могат да работят самостоятелно и независимо един от друг, цивилното и военното контраразузнаване минаха под шапката на ДАНС, като работата и потокът от информация се контролират от шефа, който е назначение на Борисов и заместниците му – хора на Доган и Пеевски. Още при тройната коалиция и особено при Борисов на практика ликвидираха капацитета на контраразузнаването за борба срещу руското икономическо влияние у нас. Кремъл се договоря с Доган и Борисов, службите са пленени.

Вземете за пример работата на руските служби по блокирането на проектите „Набуко“ и интерконектора с Гърция. Вербуваха олигарси и техни фирми, които да изпратят свои хора в проектните компании и след това да използват всякакви механизми за блокиране на дейността: административни пречки, жалби, екологични тежнения. Но ДАНС не направи нищо, за да разкрие тези операции на руските служби. Както виждате, те успяха – интерконекторът с Гърция постоянно се торпилира и вероятно ще бъде готов след година, а руският газ по „Турски поток“ си тече към Сърбия.

Ако службите работеха адекватно, не трябваше ли отдавна да има разкрития по опита за отравяне на Емилиян Гебрев, който засегна руските интереси в оръжейната сфера?

Разбира се, но тогава трябваше да се разкрие връзката между най-виден политик, още по-виден олигарх, виден оръжеен бос, ГРУ, медия на властта, Главна прокуратура – всички част от организирана престъпна група, която има за цел да получи лични облаги срещу съгласие да поставим оръжейната си промишленост под контрола на Кремъл, да произвеждаме и изнасяме само толкова, колкото ни кажат, и само там, където ни кажат. А вие ми говорите за агенти за 2000 лева…

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Колко милиарда евро са руските капитали в България и каква част от българската икономика се контролира пряко или косвено от руски компании? И това не е ли по-голяма заплаха за националната ни сигурност от измислените шпионски скандали?

Според доклад на Центъра за изследване на демокрацията през 2014 г. 24% от активите в икономиката се владееха пряко или косвено от руски компании. След това, през 2019 г., от Центъра отчетоха снижаване на числото, но това не е защото Борисов е намалил влиянието на Русия у нас, а защото Кремъл реши, че е по-изгодно да подкрепи националните ни олигарси, които, от една страна, изместиха чуждестранните инвеститори, а от друга, намаляват видимостта на руското влияние. Примерно, една голяма групировка вече контролира най-големия кешов поток в енергетиката и тя е пряко свързана с Русия. По същия начин медиите, доскоро контролирани от Пеевски, сега вече имат зависимост през по-сложни схеми от Борисов и Доган, които се разбират с Русия.

Най-здравата връзка в двустранните отношения е огромната корупция. Ако добавим и зависимостта от руските енергийни източници (там пиар в полза на Русия води лично Борисов с лъжата за 100% независимост), картината става зловеща. Няма как огромна част от националното ни богатство да изтича по каналите на „вечната дружба“ между политическите олигархии в двете страни и ние да не сме най-бедни и най-болни в Европа.

Безспорно Русия е в хибридна война със САЩ, но споделяте ли твърдението на Росен Плевнелиев, че Русия води такава война и срещу България? Институтът за стратегически изследвания към президента на Русия Владимир Путин се намеси чрез генерала от резерва Леонид Решетников в кампанията на БСП за издигането на Румен Радев като кандидат за държавен глава на партията…

Тези думи са декларация за очевидното. Ние бяхме обект на кибератаки, но нищо не бе предприето. Твърдя, че на срещата си с Леонид Решетников в края на февруари 2016 г. в София премиерът Борисов е направил много повече за руското разузнаване, отколкото всеки друг руски агент – като информация, която е предоставил, и като ангажименти, които е поел. Росен Плевнелиев прекрасно знае това, както и Даниел Митов, и Николай Ненчев, но по някаква странна логика предпочитат да мълчат и да продължават с фалшивата теза, че Румен Радев е човекът на Решетников. Да, сегашният президент е кандидат на БСП, но си спомняте разменените реплики между Нинова и руския генерал от разузнаването. Още тогава Решетников озвучи тезата – за нас е по-лесно и по-ефективно да работим с ГЕРБ.

Трагедията у нас е, че ГЕРБ и БСП се надпреварват кой да бъде по-сервилен на Москва, за да има достъп до корупционните потоци. Борисов просто е по-добър, защото, за разлика от БСП, има някакво влияние на Запад, поне имаше, и може да продаде руска стратегическа стока като „Турски поток“ за български национален интерес. Нинова и БСП си остават моновалентни, без западни активи.

Решетников вече има заместници, но схемите продължават и при сегашните избори. Както и през 2016 г., основна цел на Кремъл е в парламента да има мнозинство, което да блокира решения, които не са изгодни за Русия, включително такива, които могат до доведат до смяна на модела. Затова активираха и симпатизиращия им Слави Трифонов, затова се хвърлят огромни пари Красимир Каракачанов да преодолее 4-процентната бариера. Та да има кой утре да гласува за АЕЦ „Белене“ или за проекта на Доган или на Борисов. Преди изборите отново текат оферти за съвместно управление на ГЕРБ, БСП и ДПС с мандат на БСП. Посланието от Москва е: правете, струвайте, но не допускайте други до властта.

Успява ли Борисов да заблуди задокеанските ни партньори и тези в Брюксел, че е лоялен към тях, и да прикрива с шпионските скандали участието на България в големи руски енергийни проекти?

На Запад нямат илюзии, но според тях Борисов е по-малкото зло, защото без него щели да дойдат БСП на власт. Освен това за 12 години Борисов натрупа умения в „падането за дузпа“. Помните и откровенията му колко наивни са западните лидери и как ги прекарва с двеста. Истината е, че нито САЩ, нито основните ни съюзници в ЕС някога ще си поставят за цел да направят България демократична, свободна или просперища насила, против волята на българските избиратели. Когато Борисов им представи продукт, с който те могат да живеят въпреки насилието над свободата на медиите и над закона, въпреки корупцията, западните лидери го приемат. И във Вашингтон, и в Париж, и в Берлин, и в Лондон. Оставят го да си играе дребните игри. Меркел, която е основният му ментор, гледа стратегически, ангажира се сама с Русия и Борисов минава под нейното крило.

Но нещата се промениха след „Турски поток“ и двойното му дъно по отношение на стратегическите планове на НАТО за противодействие срещу Русия. В условията на гореща студена война, на Борисов вече се гледа като на изхабен и ненадежден актив. Затова той организира тези представления с руските агенти и изгонването на руски дипломати, защото без власт ще загуби натрупаното си богатство. От последните комуникации между Байдън, Блинкен и Съливан с колегите им в Европа става ясно, че този път Западът е решен да даде отпор на Русия и в тази битка Борисов, Доган и кохорта са черна дупка в сигурността на НАТО. Защото поставени пред избор, те ще жертват стратегическия и цивилизационен избор на България, за да запазят личното си богатство, натрупано в съвместна корупция с Русия.

Венелина Попова

Дългогодишна журналистка в програма „Хоризонт“ на БНР, кореспондентка от Стара Загора. Носителка на наградата „Паница“ за гражданска доблест. За свои разследвания е минала през два съдебни процеса, и двата с оправдателни за нея присъди. Вярва в силата на независимата и честна журналистика.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *