АкцентАнализи & Алтернативи

Скандално – Франция депортира чеченски активист и общественик обратно в Русия, обричайки го на заплашваща живота му извънсъдебна разправа

Министерството  на вътрешните работи на Франция екстрадира чеченския дисидент и общественик Мохамед Гадаев обратно в Русия. Гадаев заминава във Франция през 2010 година, след като бива похитен и изтезаван в база на чеченския ОМОН. Заедно с други чеченски активисти той е бил подготвен за ликвидация. Омоновците са чакали на незаконно задържаните да им пораснат дълги бради, да ги закарат в гората и да ги разстрелят като „терористи“. За такова нещо екзекуторите са можели да получат награда от Министъра на вътрешните работи на Русия или парична премия от президента на Чечения. След широка публична разгласа на случая, организирана от руската правозащитна организация „Комитет против изтезанията“  Гадаев е освободен и заминава за Франция.

          МВР на Франция не се съобрази с решението на френския Апелативния съд, отменящо депортацията. Преди 2 дни Гадаев беше изведен от килията си във френския депортационен затвор, за да бъде откаран на летището и натоварен на самолет за Москва. В знак на протест Гадаев разпори стомаха си. Но и това не трогна френските власти – той беше депортиран с първи възможен полет.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




          След пристигането си в Русия и след престой в депортационния сектор на летище „Шереметево“, Гадаев беше предаден на властите в Чечения, където има реална опасност за живота му.

          Всичко това показва, че на западния фронт не всичко е спокойно. Понякога декларираните приципи съвсем не съвпадат с реалните действия, работи се от гледна точка на популизма. Защото в конкретния случай се удовлетворява негативната нагласа на френското общество към чеченците по принцип, след криминални прояви на отделни чеченци във Франция; нагласа, създадена от медиите. Това няма нищо общо с принципите на правото и отстояването на индивидуалните права. Обобщаването е най-големият враг на демокрацията. Лозунгът „всички чеченци са лоши“, размахван от френските медии, не би трябвало по никакъв начин да влияе върху действията на институциите и правоохранителните органи.

Все пак трябва да се подчертае достойното и законосъобразно поведение на френския Апелативен съд. Пренебрегвайки съдебно решение (нещо, което е недопустимо в други държави, напр. САЩ) и екстрадирайки Гадаев, френското вътрешно министерство на практика погазва принципа за върховенство на правото и създава опасен прецедент, който обезкуражава правозащитниците както в Русия, така и във всички точки по света, където властват тоталитарни, авторитарни или криминални режими. Във въздуха увисва един неприятен и неудобен въпрос: това обикновено предателство към принципите на свободния свят ли е, или е нещо повече – политика на обтекаем безпринципен релативизъм, почиващ върху своеволие и умишлено прекрачване на определени граници, за да може така да се отвори удобен път и за други подобни порочни решения, и така властта да избегне всеки възможен контрол, когато става дума за удовлетворяване на нейния груб политически интерес, една опасна игра на странно „партньорство“ с диктаторски държави.     

Биляна Димитрова

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *