АкцентАнализи & Алтернативи

Борисов vs. Борисов – агонията на новият български цар Ивайло

Гледайки първите заседания на новия Парламент си давам сметка защо не успяхме с прехода, въпреки огромната енергия за промяна. Защото нямаме организация, стратегическо мислене, управленски умения да превърнем тази енергия в системно и ефективно действия. Относително добри сме на митинги и протести, но на съзидателно управление и промяна на система – не.

За пореден път  и за да се докажат депутатите и партии се иска всичко и сега. А това е сигурния път към поредното разочарование, защото нито Народното събрание е мястото което да разследва зулумите на последния кабинет Борисов, нито депутатите са експертите които да го сторят. Разбирам, че не могат да разчитат на разследващите органи, на следствие, прокуратура, съд, но като върховен орган в държавата Парламентът трябва да се занимава само и единствено не толкова с отделните казуси, а само с тези които са системно значими –разкриват проблема и дават лечение.

Народното събрание не може да раздаде правосъдие, неговата работа е да реформира ключовите органи на съдебната система – ВСС и отстрани главния прокурор и назначи нов, способен и желаещ да свърши работата.

Ето и моите два казуса за проверка – Булгартрансгаз и Булгаргаз.

БТГ изразходва близо 3 милиарда лева, като „се постави в услуга на чужда държава“, нарочно използвам точния текст от Наказателния кодекс, и излъга регулатора – КЕВР. Вместо да построи газопровод, който е „разширение“ на газопреносната система, както е записано в десетгодишния план и в комуникация на КЕВР до БТГ, включващо много изходни и входни точки по трасето на „потока“, построиха транзитен газопровод, който обслужва само Газпром. Има връзки между Балкански поток и вътрешната мрежа, през които действащите компресорни станции нагнетяват газ в посока Сърбия. Балкански поток именно за това е бил одобрен и представен като „разширение“ пред регулатора и пред ЕК, с обещанието да повлияе положително върху българския газов пазар, българските битови и индустриални потребители.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Още по-непосредствен повод за незабавно уволнение има и изпълнителния директор на Булгаргаз Николай Павлов, който вече 16 ден не дава заявка в КЕВР с обоснова цена на природния газ за регулирания пазар, с което отказва да изпълни законово задължение и нормативни актове на регулатора. Всичко това се прави защото между прогнозната цена, която Павлов бе предложил и цената на газовите борси разликата е близо 20 процента. За да не страда имиджа на ГЕРБ, се мъчат да прехвърлят горещия картоф с вестта за рязко повишаване на цената на природния газ на следващото правителство. Колко хубаво беше при Бойко, колко лошо е сега.

Кръгът от безумия се затваря от обявеното внезапно разпускане на НОЩ и поведението на министър Ангелов, който очевидно отдавна е напуснал битието си на лекар и се изживява като политик от партия ГЕРБ. Не е проблемът в разпускането на орган, който всички знаеха че е смокинов лист и бушон в публичната комуникация на Борисов по темата пандемия. Проблемът е, че сме в платото на третата вълна и няма никакви изгледи пандемията да свърши скоро. По закон при пандемична криза – се създава национален щаб, който трябва да се ръководи от вицепремиер, именно защото министърът на здравеопазването не може да действат с премиерски пълномощия и да разпорежда на другите министри. Още по-малко пък главния санитарен инспектор Кунчев.

Отговорността и решенията за справяне с пандемичната обстановка, която има освен здравни и все по-важни икономически, социални, финансови и прочие измерения носи правителството и лично премиера.

И питам кой ще замести НОЩ, защото е ясно че политикът Ангелов и главния инспектор Кунчев не могат. Кой ще координира работата на различните институции, органи, служби, агенции, министерства – защото няма Национален епидемиологичен щаб, както е по закон и Наредба?

Или Борисов се е обидил на българите че са го свалили от власт и сега той им отмъщава?!

След мен и потоп. Егото го издигна, егото ще го затрие. И най-лошото тепърва предстои.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *