БСП и ИТН лобират за Спутник V – геополитика и лобизъм

Снимка: Federico PARRA / AFP

Политиката, да не говорим геополитиката, не са лъжица за всяка уста. След публикувания доклад на Европейската служба за външна дейност на ЕК, който касае дезинформацията и наративите около дипломацията на ваксините, би трябвало да стане ясно на депутатите у нас, че ако Кремъл прави геополитика с ваксини и дезинформация, няма как решението на Народно събрание по темата да не е геополитическо.

В посочения доклад на ЕСВД недвусмислено се посочва, че зад дискредитацията на произведени и ползвани в ЕС ваксини неизменно стоят целенасочени политики на Кремъл. Стратегията му предполага не само усилването на недоверие към ваксините и институциите в страните от ЕС, но и създаване на страх, като паралелно се проектират „достойнствата“ на руската ваксина и на  политиката на Кремъл при овладяване на пандемията. Въпреки рекордните равнища на жертвите и повечето от 400 хиляди починали над обичайните равнища на смъртност – неотчетено от медии и статистиката.

„Ваксините, – се посочва в анализа – се превърнаха в стратегически стоки, част от публичната дипломация и националните кампании за промоции… От началото на 2021 година държавно-спонсорирани дезинформационни компания /на Русия и Китай/ станаха по-интезивни, като се насочиха към разработвани от Запада ваксини.“

Службата по външна политика на ЕК специфично посочва Русия и Китай като източници и спонсори на подобна дезинформационна кампания, която превръща обективните проблеми в доказателства за провала на западните демокрации. Депутатите на БСП и ИТН не са паднали от Марс за да не знаят, че битката за ваксините в ЕС е в разгара си и че България, именно защото няма ресурс да оцени безопасността на една или друга ваксина разчита на ЕМА.          Именно Европейската Агенция по Лекарствата е фокус на дезинформационните и дискредитиащи кампании.

Да припомним, в продължение на много месеци, Кремъл игнорираше ЕМА и предпочиташе двустранно договаряне с отделни правителства на ЕС, като бламира общоевропейското равнище на вземане на решения. Руският фонд за преки инвестиции, който държи правата върху Спутник V, едновременно громеше европейската агенция, като в същото време не подаваше документите за регистрация и всячески си мъчеше да представи липсата на разрешение като политически, а не медициниски и здравен въпрос. Когато преди няколко месеца, започна процедура по получаването на разрешение, се оказа, че представената документация не е пълна и исканията за допълнителна такава се третира отново като преднамереност, при положение че ЕМА не изискво нищо в повече от това,което е искала от другите западни производители.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.
Чрез публичната си ваксинационна дипломация Русия и Китай лобират за своите ваксини като глобален отговор на пандемия, включително в ЕС, но особено в Западните Балкани. Тъй като Русия няма капацитет да произведе достатъчно количества за да ваксинира своето население, да не говорим за глобалното търсене, тя се насочи към производство на Спутник V в Китай. Пробиви с китайската и руска ваксина бяха направени в някои страни от Западните Балкани – Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, където правителствата бяха изправени пред недостиг на ваксини.

Липсата на капацитет на националните органи в тези страни да оценят рисковете чрез допълнителни изследвания, свежда процесът на одобрение до работа с документация и интерактивна връзка, въпроси и отговори в онлайн режим. За да смъкнат отговорността от същите държавни агенции, които дават разрешения по „бързата“ процедура, получателите на ваксините подписват декларации за информирано съгласие. Като следствие на избора на китайска и руска ваксина в условията на недостатъчна информация в Сърбия и Северна Македония, със значителен елемент на политическа целесъобразност, е липсата на адекватен процес на мониторинг и докладване на случаите на проявени странични ефекти и критични усложнения. Именно защото разрешителните за употреба на тези ваксини са политически, правителствата на Сърбия и Северна Македония, не са заинтересовани от публичност на негативни новини във връзка с нежелани странични ефекти или тежки последстия.

Целият свят знае от регулаторните органи или от самите компании производители за случаи с неблагоприятни развития или нежелани странични ефекти. Сами налага ограничения или спират производство или разпространение докато не се изяснят причини. Никой обаче не е чул Фондът за преки инвестиции в Русия, или който и да е друг руски орган да е публикуват данни за негативни резултати след употреба на Спутник V. Именно заради липса на достатъчност в предоставените от руска страна данни за ефективност и ефикасност, бразилските власти отказаха да дадат разрешение за употребата на руската ваксина в страната.  

Всички ваксини са пуснати за употреба по съкратени процедури, без задължителния времеви хоризонт за изпитание. Именно защото е преценено, че ситуацията е извънредна и ползите са повече от рисковете. Но забележете, именно защото процедурите са съкратени, тежестта се прехвърля върху постоянната комуникация на регулаторните органи с производителите и с прилагащите тези ваксини, сътрудничество в реален онлайн режим за да се реагира максимално бързо, отчетат странични ефекти и информира обществеността.

Народното събрание правило отказа да приеме политически документ, който да задължи /?!/ правителството да купува руска ваксина.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *