АкцентСветът

REN.TV: Какво крие НАТО премахвайки руски дипломати от алианса

Бележки А и А – статията  Рен Тв е по повод на изгонването на 8 руски дипломата към мисията на Русия към щаб квартирата на НАТО. На практика това означава съкращаване и почти наполовина. Аргументите са обичайни за „дейност несъвместима със статут“, но към това се прибавят и атаките срещу военни обекти на територията на страните членки на НАТО от агенти на ГРУ, сред които България и казуса Гебрев. Това не е първия случай на експулсация – през 2018 година има предишен казус, когато са изгонени десет души, след отравянето на Скрипал, и мисията се съкращава от 30 на 20 души. Отговорът на Москва е типичен – смяна на темата, тъй като разкритията за дейността на агентите на ГРУ обиколиха световните медии, и загрижеността на Кремъл за целесъобразното и ефективно използване на бюджета на НАТО. В материала не се споменава сътрудничестото между Русия и НАТО по темата Афгонистан, както и други предложения и формати за сътрудничесто, които бяха изпразнени от съдържание след нахлуването на Русия в Крим и Източна Украйна.

На 7 октомври 2021 г. ръководството на НАТО обяви отмяна на акредитацията на руски дипломати, работещи в централата на алианса. В същото време тя не можеше да обясни разбираемо решението си. Единствено обвини руснаците в „предполагаема разузнавателна дейност“, което само по себе си изглежда абсурдно и оттогава не са представени доказателства.

Какво крие НАТО

Северноатлантическият алианс се позиционира като спомагателен орган на Съвета за сигурност на ООН. Това е посочено в Хартата на НАТО. В съответствие с него организацията, която се определя като „хуманитарна“, отговаря за осигуряването на мир и развитието на икономическото сътрудничество в региона на Северна Атлантика.

През 1997 г. беше подписано споразумение с Русия, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, относно координацията на усилията за запазване на сигурността в Европа. Въз основа на това споразумение ръководството на алианса покани руснаците да открият представителство в централата в Брюксел. Сега, изтласквайки руската дипломатическа мисия, ръководството на НАТО демонстративно ще наруши собствената си Харта.

Едно от обясненията за това поведение е, че Брюксел се нуждае от извинение за прекратяване на споразумението от 1997 г. Всъщност в този договор има важен момент, според който Москва има право да получава информация за финансовите дейности на алианса. В същото време ръководството на НАТО не е доволно от факта, че Русия има достъп до разходната част на този бюджет.


За какво са харчили парите

Последният доклад за 2017г. за изразходването на средства от бюджета на организацията е публикуван през 2018 г. . Според този доклад разходната част възлиза на 2,18 млрд. Евро. Тези средства идват от начислените вноски от 30 участващи държави.

234,4 милиона евро са били заделени за така наречения „граждански бюджет“. Тази разходна позиция включва разходите за поддържане на международния персонал на НАТО, който се състои от 6000 щатни служители. В същото време е напълно неразбираема нуждата от такъв огромен брой служители, които да подкрепят дейността на един -единствен орган – Северноатлантическия съвет.

1.29 милиарда евро са били изразходвани за „операции по поддържане на мира“ (тази разходна позиция се нарича „военен бюджет“). През 2017 г. подобни операции са били извършени на територията на Косово и Афганистан. Но първата е на Балканите, а втората в Южна Азия. Балканите и Южна Азия не са част от зоната на отговорност на алианса. Тя не включва Ирак, Судан, Босна и Херцеговина и други държави, на чиято територия НАТО проведе по -рано своите „мироопазващи операции“. Тези разходи се наричат ​​„злоупотреба със средства“ и тези нарушения са от системен характер.

655 милиона евро са били изразходвани за инвестиционни програми. Според бюджета на алианса за 2017 г. средствата по тази позиция са били разпределени главно за „научни изследвания“. На уебсайта на алианса се посочва, че НАТО е финансирало дейностите на 210 „изследователи“. Само че в списъка на тези „учени“, по някаква причина, са предимно … административни работници. Сред „проучванията“, които са извършвали са например „изследвания на равенството между половете в армията“. Други „научни области“ са включвали работа по елиминирането на природни бедствия, разчистване на територията в зоните на конфликти от експлозиви и др. Това ли е причината да не е направено нито едно научно откритие в цялата история на алианса? Както можете да видите, и тук има присвояване на средства.


Кой има полза от това

Логичен извод: ако докладите за 2018-2020 г. бяха публикувани, щяхме да видим подобна картина. И това е само върхът на черешката. В Хартата на алианса има клауза, че членовете на организацията са длъжни да „увеличат“ разходите си за отбрана. Северноатлантическият съвет определя думата за тези разходи. Той също така препоръчва на членовете на алианса колко пари трябва да похарчат за закупуване на оръжия.

Днес долната граница на разходите за отбрана е определена на не по -малко от 2% от БВП, което предполага годишни разходи за закупуване на оръжие най -малко 500 милиарда евро. Всички договори за покупка на оръжие трябва да се уреждат само в долари, като САЩ са основен доставчик на оръжия ….

Чрез просто изчисление получаваме цифра от десетки трилиони долари за целия период на съществуване на НАТО. Можете да си представите колко от тези трилиони са пропилени за злоупотреба!

В този случай ръководството на НАТО има основание да е нервно. Освен това Франция и Гърция вече повдигнаха въпроса за несъответствието на дейностите на НАТО с неговите законоустановени цели.

https://ren.tv/blog/iurii-gorodnenko/890229-chto-priachet-nato-otstraniaia-rossiiskikh-diplomatov-ot-aliansa?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https%3A%2F%2Fyandex.ru%2Fnews%2Fsearch%3Ftext%3D

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *