АкцентРегионът

Поредната пропагандна мъгла от Москва – САЩ, които ще правят бази в Румъния и България, вече ще правят аналогът на AUKUS/АВКУС в Черно море

В публикация на руския сайт Politros.com се цитира статия на турския политолог Мехмет Канчъ, в турското проправителствено издание Yeni Safak. За да няма недоисказаност, ето ви оригинала, за да разберете смяната в акцентите, което превръща един анализ за геополитика и енергетиката в източник на заглавието : „САЩ ще правят аналог на АЮКУС в Черно море“.

Интересното в случая е нарастващото внимание на руските проправителствени информационни средства на анализи и материали от турските медии, които критикуват САЩ за намеса в Черно море. Откритието на анализаторът Мехмет Канчъ, че Вашингтон използва геоикономиката за постигане на дългосрочни политически цели, не е особено оригинално, но е твърде неубедително, дори при елементарно съпоставяне именно на геоикономическите ресурси на Вашингтон, в сравение с тези на Русия. Да, САЩ нарастват доставките на оръжия и оръжейни системи, включителлно и за самата Турция, но от гледна точка на генерирането на икономически зависимости през енергиийни доставки, които да са сравними или съпоставими с тези на Русия, нещата са меко казано пресилени.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Още по-ирелевантна е съпоставката между инициативата „Трите морета“ и геополитическите проекти на Китай – „Един пояс, един път“, и на тези на Русия – Северен поток -2. Странно, че турският автор пропуска Турски поток.

Натрупването на допускания, които са повече внушени, отколко изведени от реалността, логично води и до следващия извод, който ползват руските медии – а именно, че САЩ се готвят за нови военни съюзи и за аналог на тихоокеанския АУКУС в Черно море, който разбира се ще се използва срещу Русия, като „стена срещу нея“.

Няма съмнение, че в Кремъл ще продължават да разчитат на Турция да сдържа присъствието на НАТО в Черно море и особено реализацията на инициативата „Трите морета“, в която Турция не участва.

Логично турския анализатор обръща внимание на визитата на американския министър на отбрана Лойд Остин в Румъния, Украйна и Грузия, както и на изказвания на началника на генералния щаб на британската армия Никалъс Картър за да изведе аналогията с АУКУС.

След визитата на шефа на ЦРУ в Москва и признаците за повишено напрежение между Украйна и Русия, най-естествената реакция на страните от Източна Европа е да потърсят гаранции за своята сигурност. Още повече, че след завършването на Турски и Северен поток, отпадна сдържащата роля на транзита през Украйна за овладяване на крайните форми на агресия в Кремъл. Единствените примери на трансгранична употреба на сила в Източна Европа и Кавказ, са от страна на Русия.

Истинското безпокойство на Путин обаче е свъразно с отслабване на позициите на Ердоган в Турция. За това руските медии все по-охотно заимстват от дебатите в турските медии относно интересите на страната и тяхната съвместимост в рамките НАТО, което може да наложи и други формати на сигурност. Тук е и тревогата на Анкара, озвучена от Мехмет Канчъ, че след като САЩ заложиха на Гърция в конфронтацията с Турция, сега могат да заложат на Източна Европа за да сдържат Русия. И така Турция да попадне в ролята на Франция, след формирането на новия съюз АЮКУС.

Aлтернативи и Анализи

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *