АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Reuters: BlackRock* набира 673 милиона долара за инфраструктурен фонд, фокусиран върху климата

By Simon Jessop and Ross Kerber, November 2, 2021

*BlackRock, Inc. е американска мултинационална корпорация за управление на инвестиции, базирана в Ню Йорк. Основана през 1988 г., първоначално като институционален мениджър на активи за управление на риска и фиксиран доход, BlackRock е най-големият мениджър на активи в света с активи под управление на стойност 9,46 трилиона щатски долара към 2021 г

ГЛАЗГОУ/БОСТЪН – BlackRock Inc  заяви пред Ройтерс, че е събрала надхвърлящите целта от 673 милиона долара за инфраструктурен фонд с подкрепата на френското, германското и японското правителства за инвестиране в проекти, насочени към климата, като възобновяема енергия в развиващите се пазари.

Най-големият финансов мениджър в света се надява, че фондът, обявен във вторник и наречен Climate Finance Partnership /Партньорство за финансиране на климата, ще покаже как да се мобилизира частен капитал в развиващите се страни за справяне с изменението на климата. Това беше проблемна точка в разговорите на ООН за климата, които се проведоха в Глазгоу. Прочетете повече. Инвеститорите са предпазливи да инвестират в рискови проекти без повече сигурност, че ще получат възвръщаемост.

Държавни банки за развитие от Франция, Германия и Япония и филантропски институции като Grantham Environmental Trust и Quadrivium Foundation предоставят 20% от капитала на фонда и се съгласиха да поемат загуби пред други инвеститори.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Докато през последната година бяха събрани редица многомилиардни фондове за възобновяема енергия, за да помогнат за изграждането на слънчеви, вятърни и други проекти, огромната част е изразходвана в по-богатите страни, предлагащи на инвеститорите по-нисък риск.

Нововъзникващите икономики, включително страните от Африка, Азия и Латинска Америка, до 2050 г. ще се нуждаят от около 1 трилион долара годишно, за да им помогнат да преминат към нисковъглеродна икономика, каза BlackRock. През 2020 г. бяха инвестирани само 150 милиарда долара, с изключение на Китай.

BlackRock и другите поддръжници на фонда се опитаха на Конференцията на ООН за изменението на климата COP26 в Глазгоу да съберат повече подкрепа за подобни инициативи, насочени към развиващите се пазари. Новият фонд може да помогне на развитите страни да постигнат целта за мобилизиране на 100 милиарда долара годишно, за да помогнат на по-бедните страни да се справят с изменението на климата.

Прочетете още

Сред 22-мата поддръжници на фонда бяха френската енергийна компания TotalEnergies и институционални инвеститори, включително AXA и Dai-ichi Life Insurance. Фондът успешно надмина целта си за набиране на средства от 500 милиона долара, каза главният изпълнителен директор на BlackRock Larry Fink, изказвайки

се на срещата на върха на Green Horizon, проведена заедно с преговорите за климата COP26 в Шотландия.

Фондът има типично 10-годишно блокиране с петгодишен инвестиционен период, като средната инвестиция в капитал вероятно ще бъде в диапазона от $25 милиона до $75 милиона, каза за Reuters David Giordano, глобален ръководител за възобновяемата енергия в BlackRock Alternative Investors.

Очаква се възобновяемата енергия в страните извън ОИСР до 2050 г. да представлява 49% от световния енергиен капацитет, каза Edwin Conway, глобален ръководител на BlackRock Alternative Investors.

„Сега това е огромно… Мисля, че говорим за десетилетия, по отношение на възможностите, които предстоят“, допълни Edwin Conway.

Превод Алтернативи и Анализи

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *